Pregled štampe za 9. februar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Posljednja šansa za MA, biće i otkaza

Montenegro erlajns sada neće otići u stečaj, već će novoj upravi biti pružena posljednja šansa da u nerednim mjesecima oporavi kompaniju. Novi izvršni direktor imaće odriješene ruke da se rješi viška zaposlenih, smanji troškove i uredi funkcionisanje kompanije na ekonomičan način, saopšteno je Vijestima iz izvora bliskih Vladi.

Eurofond da isplati 1.400 eura

Privredni sud donio je prvu odluku protiv Zatvorenog investicionog fonda Eurofond i društva lcoje njim upravlja Euroinvest da nesaglasnom akcionaru isplate naknade za otkup vlasničkog udjela. Nakon što presuda postane pravosnažna, akcionar će dobiti naknadu za otkup vlasničkog udjela od 1.221,97 eura i zateznu zakonsku kamatu od 184 eura.

Neto priliv SDI mnaji 39 odsto

Neto priliv stranih direktnih investicija (razlika između priliva i odliva) za 11 mjeseci 2016. godine, prema preliminarnim podacima Centralne banke, iznosio je 347,4 miliona eura ili 39,4 odsto manje u poređenju s istim periodom 2015.

Dug i garancije blizu 80% BDP

Crna Gora, da bi uspjela da održi stope rasta od tri do pet odsto i otvari nova radna mjesta na srednji i dugi rok, mora da se pozabavi pitanjem deficita i javnog duga, poručila je direktorica Svjetske banke (SB) za Jugoistočnu Evropu Elen Goldstin.

Dnevne novine

Vuković tužio Vodakom i traži da ga vrate na posao

Dugogodišnji direktor državnog preduzeća Vodakom Boris Vuković, nakon otkaza u septembru prošle godine, tužio je svoju nekadašnju firmu zbog kako tvrdi nezakonitog razrješenja sa dužnosti izvršnog direktora, i tužbom traži poništenje tog rješenja.

Iz zemlje se za manje od godinu odlilo 293 miliona

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u prvih 11 mjeseci prošle godine iznosio je 640,7 miliona eura, dok se u istom periodu iz zemlje odlilo 293,3 miliona eura, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

U ovoj godini se dodatno zadužujemo 206 miliona €

Crna Gora u ovoj godini dodatno će se zadužiti još 206 miliona eura, navodi se u odluci Vlade koja je usvojena na jučerašnoj sjednici. U Odluci o zaduživanju i davanju garancija Crne Gore za 2017. godinu, koji je objavljen na sajtu Vlade, pobrojani su svi projekti i institucije od kojih ćemo pozajmljivati novac.

Dan

Vlada se zadužuje još 661, a za garancije 48 miliona

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila Odluku o zaduživanju i davanju garancija za ovu godinu, kojom je, na osnovu Zakona o budžetu za ovu godinu predviđeno zaduživanje u ukupnom iznosu od 661,3 miliona, kao i izdavanje garancija na iznos od 48 miliona eura.
Vlada se u ovoj godini može zadužiti za iznos do 455 miliona eura, od čega za otplatu duga i obaveza iz prethodnog perioda do 221 milion, kao i do 200 miliona za potrebe finansiranja kapitalnog budžeta i izgradnje prioritetne dionice autoputa.

Najavljuju posao, a bježe iz Rudnika

Nakon što je na sjednici Skupštine .akcionara Elektroprivrede donijeta odluka o zainteresovanosti za ulazak u vlasničku strukturu Rudnika uglja Pljevlja, jasno je da je već dogovoreno i sa vrha vlasti naloženo da državna kompanija otkupi akcije od Aca Đukanovića u Rudniku uglja, smatra predsjednik Opštinskog odbora Demokratske narodne partije u Pljevljima i funkcioner DF-a Vladislav Bojović.

Policajca izabrali za predsjednika borda direktora

Predsjednik odbora direktora Barske plovidbe Vojo Bojović, koji je inače aktivni policajac i profesor na privatnom Pomorskom fakultetu, nema saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova za obavljanje te funkcije u pomorskoj kompaniji, za šta mjesečno prima naknadu od preko 600 eura. Bojović je za predsjednika odbora direktora te kompanije imenovan polovinom prošle godine.

Pobjeda

U januaru 2,89 miliona

Promet na Montenegroberzi u januaru je bio 2,89 miliona eura eura. U odnosu na mesec ranije bio je 57 odsto veći, a u odnosu na januar prošle godine 26 odsto manji.

Potvrđen stečaj u Dakiću, odbijeno izuzeće Jovanića

Apelacioni sud je kao neosnovanu odbio žalbu povjerioca Milana Vukčevića i potvrdio rješenje kojim je predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić otvorio stečaj u fabrici ,,Radoje Dakić. Apelacioni sud je odbio i zahtjev za izuzeće sudije Jovanića koji je Vukčević uputio prije 20 dana, potvrdilaje portparolka suda Snežana Grujić.

Država će garantovati za 48 miliona

Vlada će u ovoj godini izdati garancije do 48 miliona eura, a zaduženje je planirano do 455 miliona eura, saopštenoje nakon sjednice Vlade.Za garancije je, kako se navodi, obavezno obezbijediti kolateral državi za kredit EIB-a za Željezničku infrastrukturu od 20 miliona, od kojih će u 2017. biti efektivno do sedam miliona. Isti toliki će biti kredit KFW-a za CGES za izgradnju elektroenergetske infrastrukture na Luštici i za osam miliona eura zajma Regionalnom vodovodu od Erste banke za zamjenu garancije

 

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *