Policajac predsjednik borda direktora Barske plovidbe

Dodajte komentar

Predsjednik odbora direktora Barske plovidbe Vojo Bojović, koji je inače aktivni policajac i profesor na privatnom Pomorskom fakultetu, nema saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova za obavljanje te funkcije u pomorskoj kompaniji, za šta mjesečno prima naknadu od preko 600 eura, piše Dan.

Bojović je za predsjednika odbora direktora te kompanije imenovan polovinom prošle godine.

Osim nezakonitog imenovanja Bojovića, u isto vrijeme kada je zbog ukidanja redovne pomorske linije Bar-Bari-Bar bez posla ostalo 80 pomoraca Barske plovidbe, za izvršnog direktora kompanije imenovan je Mile Paunović.

Bez prethodno objavljenog konkursa zaposlen je i sekretar društva Mirsad Tršić, iako u Barskoj plovidbi već rade četiri pravnika.

Konkurs nije raspisan ni za prijem još dva službenika koji su dobili posao u periodu kad je putnički brod “Sveti Stefan 2” zaustavljen, a pomorska linija Bar-Bari obustavljena, zbog čega preko 20 radnika u agenciji firme nema posla.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova kazali su da Bojović nema saglasnost za dodatni rad u Barskoj plovidbi.

Bojović, koji je službenik Uprave policije MUP-a Regionapnog centra granične policije Jug, dobio je 2014. godine saglasnost od tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova za obavljanje poslova u naučno-istraživačkoj, pedagoškoj djelatnosti i izvođenje nastave na Pomorskom fakultetu u Baru, što je u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima. Međutim, iako se tadašnjem ministru unutrašnjih poslova obraćao u pisanoj formi, do danas nije dobio saglasnost od strane resornog ministra za dodatni rad u odboru direktora AD Barska plovidba iz Bara. S obzirom da je on, iako nije dobio saglasnost u pisanoj formi nakon obraćanja ministru ovim povodom, započeo angažman u odboru direktora AD Barska plovidba, za šta prima i nadoknadu, nadležni starješina će Odsjeku za utvrđivanje teže povrede službene dužnosti MUP-a uputiti predlog za pokretanje disciplinskog postupka protiv njega”, kazali su iz MUP-a.

Bojović juče nije odgovarao na pozive i poruke novinara.

Odbor direktora se poziva na statut Barske plovidbe, pravdajući se činjenicom da je i prethodnih sedam izvršnih direktora (od kojih je pet bilo u v.d. stanju) izabrano na isti način kao i Paunović, odnosno bez javnog konkursa.

Prethodni izvršni direktori Barske plovidbe ispunjavali su uslove definisane statutom, odnosno imali su pet godina radnog iskustva u pomorskoj privredi i vladali engleskim jezikom, za razliku od Paunovića, koji je došao na čelo kompanije bez dana radnog staža u pomorstvu.

U ugovoru koji je potpisao Paunović nalazi se i zaštitna klauzula kojom se precizira da ukoliko aktuelni izvršni direktor napusti Barsku plovidbu dobija pristojnu otpremninu, dok je njegova plata duplo veća u odnosu na njegove prethodnike.

Aktuelni odbor direktora je još početkom aprila prošle godine ubjeđivao javnost da linija Barske plovidbe Bar-Bari-Bar, jedna od najstarijih na Jadranu, ima budućnost, te da kompanija preduzima sve potrebne aktivnosti za zamjenu broda „Sveti Stefan 2”.

Međutim, deset mjeseci kasnije nema ni nagovještaja da će kompanija kupiti drugi brod. Linija je obustavljena 3. decembra, a članovi odbora direktora su bez odgovora kada će i da li će linija uopšte biti ponovo uspostavljena, nakon što je ukinuga poslije pune 52 godine.

Začuđujuća je i činjenica da se u Barskoj plovidbi ne poštuju propisi ITF. Iz Barske plovidbe zvanično su saopštili da primanje kormilara na teretnim brodovima iznosi 1.300 eura, međutim, prema ITF, najniža plata kormilara je 1.665 dolara. Plata kormilara na brodu „Sveti Stefan 2” bila je 900 eura.

Izvor: DAN

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *