Marko Popovič novi član Uprave Addiko banke

1 komentar

Addiko Bank AD Podgorica je za novog člana Uprave imenovala gospodina Marka Popoviča. Gospodin Popovič je prvog februara preuzeo odgovornost novog Izvršnog direktora za poslove upravljanja rizicima i poslove podrške poslovanju Banke.

Marko Popovič se pridružio Banci u julu 2011. godine, kao Direktor sektora korporativnih finansija na nivou Grupe, nakon čega u novembru 2012. preuzima funkciju Direktora kompletnog sektora korporativnih i javnih finansija Grupe. Prethodno je bio zaposlen u Bank Austria i SKB banci u Ljubljani. Njegovo veliko iskustvo u oblasti rizika, koje je stekao obavljajući dužnost Direktora sektora za upravljanje kreditnim rizikom, je bilo presudno za njegov izbor na ovu značajnu i odgovornu poziciju u Addiko Bank AD Podgorica.

Zadovoljstvo mi je i čast što sam postao dio uspješnog Addiko tima u Podgorici. Oni su ove godine ostvarili značajne rezultate i za mene je izazov što ću učestvovati u novom poglavlju banke u kojem odlučno želimo isporučiti učinkovitost, koncentrišući našu energiju u korist klijenata. Ukazano mi je povjerenje, ali istovremeno osjećam i dogovornost za dalji razvoj i implementaciju strategije, koja ima za cilj da izgradi bolju i jaču Addiko banku. Uvjeren sam da će 2017. godina biti godina isporučivanja rezultata i daljeg rasta. To zahtijeva da radimo na efikasniji način i smanjimo rizike, dok u isto vrijeme dalje jačamo našu poziciju, optimalizuemo našu ponudu proizvoda i koncentrišemo se na naše klijente”, izjavio je novoimenovani član Uprave, Marko Popovič.

Uprava banke iskoristila je priliku da se zahvali na doprinosu dosadašnjoj direktorici Ivani Pantović, koja je odlučila da nastavi karijeru izvan sistema Addiko Bank AG.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • A jel bilo ko g-dinu Popovicu javio da ovo nije “…uspješni tim, i da ni je znaju sta je značajni rezultat (osim ako gubici od preko 100 miliona nisu dio tog vanserisjkog rezultata), a da izazov učestvovanja ” u novom poglavlju banke u kojem odlučno želimo isporučiti učinkovitost, koncentrišući našu energiju u korist klijenata” je previse marketinga na nikakvu osnovicu.
    Ali, neka mu je sa srecom i neka cuva zdravlje posto banka voli koliko da ne prati klijente toliko i da unistava zdravlje svojih zaposlenih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *