Pregled štampe za 2. februar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Odloženo izdavanje dozvole Statisu

Ministarstvo održivog razvoja obustavilo je postupak izdavanja građevinske dozvole za gradnju novog hotela Kraljičina plaža i apartmana za prodaju u Miločerskom parka, nakon što je Hotelsko turističko preduzeće Miločer povuldo zahtjev.

Prva banka blokirala Elajns

Nacionalnom avio prevozniku Montenegro erlajnsu (MA) Prva banka je 30. januara blokirala račun na dva iznosa od 743 i 741 hiljadu eura. Tog dana je i javni izvršitelj Dejan Keković stavio blokadu na iznos od 77,7 hiljada eura, saznaju Vijesti.

Za rudnik dati akcije, a ne novac

Elektroprivreda bi (EPCG) trebalo da odbije ponudu Aca I Đukanovića i A2A i nakon nove procjene preuzme Rudnik uglja, ali da ne troši novac za kupovinu većinskog paketa akcija, već da akcionarima podijeli dio svojih akcija.

Dnevne novine

Uručena sredstva za društveno značajne projekte

Ministarstvo finansija uručilo je juče nosiocima tri projekta od društvenog značaja 150.000 eura, prikupljenih tokom četvrte faze realizacije kampanje Budi odgovoran, prenosi Mina biznis.

Od Kupovine akcija će i EPCG i Rudnik uglja profitirati

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) i član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Filip Vuković kazao je Dnevnim novinama da je odluka Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) da kupi akcije koje italijanska kompanija A2A i biznismen Aco Đukanović imaju u pljevaljskom rudniku uglja u ovom trenutku jedino logično rješenje.

Brkovićeve firme najveći dužnici

Pet kompanija Dragana Brkovića ukupno za neplaćeni porez duguje 10,97 miliona eura, što ovog biznismena čini najvećim poreskim dužnikom u državi, pokazuju najnoviji podaci Poreske uprave (PU).

Dan

Armenko može da gradi četiri hotela na svom imanju

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je bivšem ambasadoru Crne Gore u Grčkoj i Španiji Ivu Armenku urbanističko-tehničke uslove za izgradnju više hotela na parcelama u Buljarici. Urbanističko-tehnički uslovi su izdati za četiri parcele koje su vlasništvo Armenka, a čija je ukupna površina oko 37,5 hiljada kvadrata. Prema uslovima, Armenko može da na tim parcelama gradi četiri hotela, jedan veliki i tri mala.

Montenegroerlajnz za doprinose duguje 13,35 miliona

Poreska uprava objavila je novu crnu listu 200 poreskih dužnika, koji ukupno duguju 72,14 miliona eura.
Na novoj listi Poreske uprave i Ministarstva finansija nalazi se 200 poreskih obveznika sa najvećim iznosom duga po osnovu neplaćenog PDV-a, poreza na dobit, na promet nepokretnosti, akciza i koncesija sa presjekom stanja u januaru.

Prodaja akcija posao za tužilaštvo

Aranžman prema kojem A2A treba da proda Elektroprivredi 39,5 odsto akcija u Rudniku uglja, po cijeni od 6,5 eura, nije ekonomičan za tu kompaniju i zavređuje da se prijavi italijanskom tužilaštvu jer se radi o kompaniji sa značajnim udjelom državnog kapitala, ocijenio je član ekonomskog savjeta SDP-a Čedomir Radičević.

Širenje biznisa kroz proizvode

Poljoprivrednim proizvođačima treba osigurati prednosti koje imaju sa aspekta kvaliteta i autentičnosti, jer njihovi proizvodi predstavljaju značajan dio kulturnog identiteta Crne Gore, saopšteno je sa radionice održane u Privrednoj komori.

Pobjeda

Traže dozvolu za marinu u Kumboru

Kompanija Azmont Investments uputilaje zahtjev Ministarstvu održivog razvoja za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju marine-luke nautičkog turizma u Kumboru. Marina je sastavni dio rizorta Portonovi, u koji će, kako je najavljeno iz Azmonta, biti ukupno investirano oko 650 miliona eura.

Zahtjevi se primaju do 31. marta

Aplikacije na javni poziv za bespovratnu podršku preradi kroz projekat IPARD lajk 2.2 zainteresovani su počeli predavati od juče, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede. Aplikacije se primaju do 31. marta.

Za istu potrošnju struje isti račun

Povećanje naknade za obnovljive izvore energije neće povećati ukupnu konačnu cijenu električne energije, pokazale su analize Elektroprivrede i Ministarstva ekonomije rađene na osnovu komparacije računa za električnu energiju iz decembra prošle godine i januara ove godine.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *