Počela prodaja Banjalučke berze

Samo mjesec dana nakon naprasnog usvajanja po hitnom postupku izmjena Zakona o tržištu hartija od vrijednosti RS akcionarima Banjalučke berze počele su da stižu ponude za otkup njihovog vlasničkog udjela u berzi, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba

Kako saznajemo, jedna banka već je donijela odluku o prodaji svojih akcija, a u narednih nekoliko dana trebalo bi da bude poznat i njihov kupac, odnosno novi akcionar berze.

Banjalučka berza ima 2.660 akcija i 11 akcionara. Nominalna vrijednost akcije Banjalučke berze iznosi 1.000 KM.

Najveći akcionar Banjalučke berze trenutno je NLB banka, a osim nje, akcionari berze su i Unicredit banka, Addiko banka, Nova banka, Pavlović International banka, Sberbank, Eurobroker, Akcija broker i Advantis broker. Akcionari su i dvije banke u likvidaciji i to „Bobar banka“ i „Banka Srpske“.

Pojedini akcionari berze potvrdili su za CAPITAL da su dobili ponude za prodaju svojih akcija i da te ponude trenutno važu, ali nisu otkrili ko su potencijalni kupci.

S druge strane, pojedini akcionari ističu da ne namjeravaju prodavati svoj vlasnički udio u Banjalučokj berzi, pa tako ni razgovarati sa bilo kim na tu temu.

Direktor „Eurobrokera“ Boris Majstorović je rekao za CAPITAL da je upoznat sa odlukom jedne banke o prodaji akcija, jer akcionari imaju pravo preče kupovine pa im je ta ponuda i dostavljena.

Istakao je da oni još uvijek nisu rzmišljali o tome da prodaju svoje akcije, ali da će razmislitio tome ako dobiju kvalitetnu ponudu.

„Ako je neka ponuda dobra, što da ne. Vjerovatno bi vlasnik razmislio i o toj mogućnosti. Baš juče sam imao sastanak sa jednom firmom, a jedna od tema je bila i kupovina akcija Banjalučke berze. Jedino što mogu reći o toj firmi je da je nedavno osnovana“, naglasio je Majstorović.

U „Sberbanci“ su za CAPITAL rekli da njihov udio u kapitalu Banjalučke berze ne predstavlja strateško ulaganje banke već je nastao kao posljedica osnivanja berze i odluke o učešću finansijskih institucija u tom poslu.

Istakli su da su u proteklom periodu imali više upita i ponuda o prodaji svojih udijela od strane potencijalnih ulagača, od kojih neke i u proteklih nekoliko mjeseci.

“Trenutno aktivno procijenjujemo dostavljene ponude i u narednom periodu ćemo donijeti odluke o prihvatanju ili odbijanju tih ponuda“, kazali su u „Sberbanci“.

Sličan odgovor dobili smo i od drugih akcionara koje smo kontaktirali.

Iako kruže informacije da su pod velikim pritiskom da prodaju akcije, postojeći vlasnici se pravdaju da im “berza nije prioritet  i da iz tog razloga razmišljaju o prodaji”.

U “Addiko banci” kažu da je njihova poslovna strategija primarno je usmjerena na bankarsko poslovanje, dok tržište kapitala i investiciono bankarstvo nisu u trenutnom fokusu banke.

„S tim u vezi banka ne isključuje mogućnost prodaje vlasničkog učešća na Banjalučkoj berzi, ali ova aktivnost nije trenutno na listi prioriteta banke, pa samim tim nismo donijeli nikakvu odluku po ovom pitanju niti smo razgovarali sa potencijalnim kupcima“, kazali su u Adiko banci i dodali da će sve aktivnosti u ovom tržišnom segmentu sprovoditi u direktnoj saradnji sa predstavnicima Banjalučke berze.

U „Pavlović International banci“ kažu da  ne planiraju prodaju svog vlasničkog udjela, i da iz tog razloga ne namjeravaju ni  razgovarati sa potencijalnim kupcima.

Iz NLB banke su odbili odgovoriti da li će prodati svoj udio u berzi.

Prema informacijama koje je CAPITAL dobio iz više nezvaničnih izvora, za kupovinu akcija berze zainteresovana je firma  „Sino RS Investment Group“ Banjaluka koju je osnovala srpsko-kineska firma „Sino RS Investment Group Limited“ iz Hong Konga.

Međutim, zamjenik direktora ove firme i bivši ministar trgovine i turizma RS Boris Gašpar, koji je bio prisutan i prilikom posljednje posjete predsjednika RS Milorada Dodika Kini, tvrdi da ne planira kupovinu. On je za CAPITAL samo kratko rekao da  se „ne bavi tim poslom“.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu hartija od vrijednosti RS, koji su poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili krajem prošle godine po hitnom postupku ukinuta je odredba koja je predviđala da berza mora imati najmanje pet akcionara, a akcionari sada mogu biti i fizička lica. Pored toga uvedena je mogućnost dobrovoljne likvidacije berze. Ovim izmjenama ukinuta su i ograničenja kod isplate dividende akcionarima. Do sada je akcionarima moglo biti isplaćeno samo 50 odsto dobiti.

Stručnjaci iz ove oblasti sa kojima je CAPITAL ranije razgovarao smatraju da ovakve zakonske izmjene predstavljaju sistemski rizik za tržište kapitala, jer opstanak Banjalučke berze sada može zavisiti samo od jednog lica, koje potencijalno može biti njen jedini vlasnik.

Izvor: Capital.ba, M. Čigoja

Check Also

Cijena nafte biće 100 dolara po barelu početkom sljedeće godine

Investiciona banka “Morgan Stenli” je podigla prognozu cijene nafte za prvi kvartal 2023. sa ranije …

Leave a Reply

Your email address will not be published.