Kinezima isplaćeno 171,2 miliona, obim radova na autoputu svega 9,29 miliona

Dodajte komentar

Obim izvedenih radova na građevinskih 19 podsekcija prioritetne dionice autoputa Smokovac – Mateševo je iznosio svega 9,29 miliona eura. Ako se ima u vidu da je kineskoj kompaniji CRBC i njenim podizvođačima, ukupno isplaćeno 171,2 miliona eura, onda je jasno da je potrebno ubrzanje radova na gradilištima.

Od početka realizacije projekta do kraja 2016. godine, izvođaču radova je isplaćeno 171,2 miliona eura od ugovorene cijene, a od toga na osnovu definisane metodologije mjerenja elemenata za plaćanje i za obim stvarno izvedenih radova u 2016. godini isplaćeno je 9,29 miliona eura”, zvaničan je Vladin podatak objavljen u novom Programu ekonomskih reformi koji treba da bude dostavljen Briselu.

Doduše, dio novca od isplaćenih 171,2 miliona eura morao je otići na nabavku građevinske operative, ali to nije opravdanje za relativno nizak nivo izvršenih radova na autoputu

S druge strane, državni organi su maksimalno ubrzali procedure za izdavanje građevinskih dozvola.

Tako je, početkom ove godine, Ministarstvo održivog razvoja izdalo je građevinske dozvole za izgradnju tunela Klopot, Vilac i Preslo, kao i za mostove Preslo i Jabuka, na prioritetnoj dionici autoputa Bar – Boljare.

U rješenjima Ministarstva održivog razvoja se navodi da će građevinski radovi na tim tunelima i mostovima biti izvedeni prema glavnom projektu koji je uradio vodeći projektant, inženjer građevinarstva kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC), Ting Ji Peng. Uz CRBC, u projektovanju su učestvovale podgoričke firme Geo Maks i Ingenium i pljevaljski Putin.

Ranije su dobijene građevinske dozvole za mostove Moračica i Gornje Mrke i tunele Vjeternik, Kosman, Jabučki krš, Gornje Mrke i Mala Trava.

Podsjetimo, ugovorena cijena za projektovanjei izgradnju autoputa  je 809,6 miliona eura (period izgradnje 2015 – 2019), od čega je 85% obezbijeđeno iz preferencijalnih kreditnih sredstava kineske EXIM banke, dok se preostalih 15%, kao i prateći troškovi realizacije projekta obezbjeđuju iz budžeta Crne Gore.

Kredit zaključen je na period od 20 godina, uz kamatnu stopu od 2,0% i grace periodom od šest godina. Kapitalnim budžetom za 2017. godinu, za realizaciju ovog projekta je predviđeno 194,3 miliona eura. Od toga se 153,7 miliona eura odnosi na kredit EXIM banke.

U Programu s ekonstatuje da rizici prilikom realizacije ovog projekta mogu biti povezani sa promjenom obima posla u odnosu na maksimalnu garantovanu cijenu Ugovora zbog “promijenjenih geoloških, hidroloških i ekoloških uslova”.

Izvor: Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *