Januarski računi za struju biće veći za 7,6 odsto

Dodajte komentar

Prema trenutnoj situaciji, ukupna potrošnja u januaru 2017. godine u kWh biće veća za oko deset odsto u odnosu na decembar 2016. godine, pa se prema projekcijama Elektroprivrede očekuje da će januarska faktura biti za 7,6 odsto veća, zbog veće potrošnje, u odnosu na decembarsku gledajući iznose u eurima, kazao je za Pobjedu generalni direktor Direktorata za energetiku u Ministarstvu ekonomije, Miodrag Čanović.

Čanović podsjeća da je postalo uobičajeno da su računi za električnu energiju u januaru u prosjeku najveći u odnosu na čitavu godinu, zbog niza razloga. Ove godine smo imali izuzetno niske temperature što je, kako kaže, uslovilo značajno rekordnu potrošnju, mnogo veću u odnosu na projekcije.

Povećanje naknade za obnovljive izvore energije neće povećati ukupnu konačnu cijenu električne energije, pokazale su analize Elektroprivrede i Ministarstva ekonomije rađene na osnovu komparacije računa za električnu energiju iz decembra prošle godine i januara ove godine.

Čanović kaže da su urađene projekcije na osnovu prvih pokazatelja u januaru ove godine i na osnovu parametara koji su ušli u obračun fakture za električnu energiju u decembru prošle godine.

Ministarstvo ekonomije je uradilo detaljnu uporednu analizu računa za električnu energiju iz decembra prošle godine i računa za januar ove godine, vodeći računa da se u praksi pokazalo da su decembar i januar mjeseci sa najvećom potrošnjom.

Analiza je pokazala da se odstupanje između iznosa na računu iz decembra prošle godine i računa za januar ove godine u zavisnosti od potrošnje kreće i do minus 18 odsto. Naime, ova analiza je pokazala da će iznosi računa za električnu energiju za najveću grupu potrošača koji troše do 300 kilovatčasova (kWh) u januaru za istu potrošnju iz decembra prošle godine biti manji čak i do 18 odsto – kazao je Čanović Pobjedi.

On je podsjetio da je ovo umanjenje rezultat novih odluka Regulatorne agencije za energetiku i primjene novih, kako je kazao, u potpunosti na tržištu zasnovanih, a socijalno bitno osjetljivih zakonskih rješenja.

Kao još jedan primjer poređenja računa je analiza iznosa računa domaćinstava potrošača koji se nalaze u Podgorici, koji pokazuje da je račun za januar manji za 9,3 odsto u odnosu na račun iz decembra prošle godine za istu potrošnju za domaćinstva koja čine kategoriju čija je potrošnja ispod 300 kWh – rekao je Čanović.

Ovu kategoriju čine 38 odsto potrošača od ukupnog broja domaćinstava u Podgorici. Drugi konkretan primjer, kako je naveo, odražava promjenu na računu domaćinstva koje troši između 300-500 kWh, konkretno 400 kWh, čiji je račun za prošlu godinu iznosio 40,59 eura.

U skladu sa novim cijenama, uz uključivanje naknade za ovu godinu račun za ovo domaćinstvo sa istom potrošnjom od 400 kWh iznosiće 40,42 eura, što ima za posljedicu manji iznos računa za 0,17 eura ili 0,4 odsto. Moramo napomenuti da će za kategoriju domaćinstava koji troše u intervalu 500-800 kWh doći do veoma malog povećanja iznosa na računu, koje kao primjer oslikava potrošnja od 638 kWh čiji je iznos računa u decembru prošle godine bio 62,59 eura, dok će račun za januar ove godine za istu potrošnju iznositi 63,10 eura, što je veće za 0,51 euro ili 0,8 odsto – rekao je Čanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *