Italijanske banke ubrzano prodaju nekretninske loše kredite

Dodajte komentar

Talijanske banke ubrzale su prodaju loših kredita gdje je zalog nekretnina kako bi barem malo ublažile enormni teret nenaplativih plasmana u svojim bilansima.

Kako navodi Wall Street Journal pozivajući se na podatke PricewaterhouseCoopersa (PwC), tokom prošle godine banke Italiji prodale su tu vrstu kredita u vrijednosti 1,6 milijardi eura ili sedam puta više nego prije dvije godine. Riješile su se i 6,7 milijardi eura vrijednih nenaplativih sekutizovanih i nesekutizovanih kredita nasuprot 1,8 milijardi eura u 2014. godini, pokazuju podaci PwC-a. “Prošla godina bila je prava tačka preokreta za loše nekretninske kredite“, kaže Andrea Mignanelli, izvršni direktor u kompaniji za otkup dugova Cerved Credit Management Group.

Skok prodaje sugeriše kako su nekretninski krediti postali poželjnija roba s obzirom na blagi oporavak cijena nekretnina koji je – iako mnogo slabije nego ostale evropske države – zahvatio i Italiju. Iz tog razloga PwC prognozira da će se čišćenje bilansa italijanskih banaka nastaviti i ove godine. Naime, prošle godine ukupno su se riješili loših kredita u vrijednosti 14 milijardi eura, a ove bi godine taj iznos mogao skočiti na 50 milijardi eura. Tako je UniCredit prošlog mjeseca najavio da će se ove godine riješiti 18 milijardi eura loših kredita od ukupno 77 milijardi eura.

Do kraja prvog polugodišta taj bi se iznos kredita pretvorio u hartije od vrijednosti koje bi kupili investitori. Banka Monte dei Paschi di Siena planira da proda cjelokupni portfolio loših kredita vrijedan 28 milijardi eura. Za razliku od Irske ili Španije, italijanski bankarski sistem i dalje zaostaje u čišćenju biolansa od loših plasmana. Tamošnje banke još uvijek pritiska teret od 200 milijardi eura nenaplativih kredita. Prodaja tako velike količine kredita po značajnom diskontu koji su investitori voljni da plate znači da bi banke trebale da pretplate velike gubitke, a što bi se u odrazilo na nivo regulatornog kapitala. Sve u svemu, začarani krug iz kojeg italijanske banke već godinama pokušavaju da izađu.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *