Indija namjerava da uđe među deset vodećih naftnih sila

Dodajte komentar

Indija planira da stvori naftnog giganta u državnom vlasništvu spajanjem više firmi iz tog sektora, a njihovim spajanjem bi nastala sedma najača kompanija među svjetskim naftnim proizvođačima.

Novi gigant se rađa kako bi mogao da parira moćnim međunarodnim kompanijama i domaćem preduzeću “Rilajens Indastriz” u posjedu milijardera Mukeša Ambanija, javlja agencija “Blumberg”.

Vidimo mogućnosti za jačanje naših glavnih preduzeća u javnom sektoru putem konsolidacije, spajanja i akvizicija”, izjavio je parlamentu ministar finansija Arun Džejtli, prilikom predstavljanja federalnog budžeta za fiskalnu godinu koja počinje 1. aprila. “Tako će dobiti kapacitete da se nose sa visokim rizikom, da snize troškove uz veći obim proizvodnje (economies of scales), da preduzimaju veće investicije i stvaraju veću vrijednost akcionarima”, naveo je on.

Indija prestiže Japan kao treći najveći potrošač nafte u svijetu, i postaće centar globalnog rasta do 2040. godine, prema Medunarodnoj agenciji za energiju.

Dominantna kompanija u vađenju nafte u Indiji je “Oil and Natural Gas Corp”, koja posluje nezavisno od najvećih prerađivača, a “Indian Oil Corp Bharat Petroleum” i “Hindustan Oil Corp” su druge dvije rafinerije u državnom vlasništvu, dok je “Oil India Ltd” manji proizvođač nafte i gasa. Preduzeće “Gail India Ltd” je najveći operater gasovoda u zemlji.

Indijske naftne i gasne kompanije su male u odnosu na neke njihove globalne rivale. Zajednička tržišna kapitalizacija osam vodećih indijskih naftnih i gasnih preduzeća u državnom vlasništvu iznosi oko 105 milijardi dolara, a njihovim spajanjem bi nastala sedma najača kompanija među svjetskim naftnim proizvođačima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *