Bum satelitskog poslovanja: Trka u svemiru

Dodajte komentar

Više od 9.000 satelita biće lansirano u svemir do 2025., a većina njih težiće manje od 500 kilograma, navodi se u studiji konsulantske kuće Euro Consult.

Takođe, i poslovanje s konvencionalnim satelitima, kojih je suspendovano 1.480 u proteklih deset godina, prema očekivanjima, povećaće se za pola, predviđa Euro Consult.

Sve u svemu, pariska kancelarija koji prati satelitsko poslovanje očekuje do 2025. godine godišnju prodaju od 27 milijardi eura.

Za ovaj bum postoji nekoliko razloga. Svijetu je potrebno više klimatskih i vremenskih satelita, a sve veća je potražnja za sataletima radi inteligentnih i špijunskih aktivnosti. Ali iznad svega, privatni projekti, kao što su Space X i OneWeb, žele potpuno pokriti planetu internetom, što znači stotine novih minisatellita.

Odlučujući faktor je bila odluka američke svemirske agencije NASA od prije nekoliko godina da ponudi usluge u svemiru privatnim provajderima“, rekao je Rachel Villain iz Euro Consulta.

Milijarderi poput Elona Muska (Space X) i Jeff Bezosa (Amazon) sebe vide kao nove svemirske pionire; ali i američke korporacije poput Boeinga i Lockheed Martina predosjećaju veliki biznis. Rusi, Japanci i Indijci su takođe izgradili rakete; Kinezi takođe imaju prvi ugovor za izgradnju – Thai telekomunikacijske usluge.

Evropljani dominiraju na tržištu zahvaljujući Ariane raketi. Peta generacija je tačnija i pouzdanija od bilo kojeg konkurenta, tako da je bilo 76 uspješnih lansiranja u nizu.

Ali, Airbus i Safranova podružnica Arianespace već traže i više cijene na tržištu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *