Mobilni kao nacionalna platna kartica: M:tel uveo novi sistem plaćanja

Dodajte komentar

Kompanija m:tel je danas organizovala prezentaciju usluge mobilnog plaćanja – mPAY, koja po prvi put u Crnoj Gori omogućava svim m:tel korisnicima plaćanje putem mobilnog telefona.

Izvršni direktor m:tel-a Vladimir Lučić je podsjetio da je kompanija m:tel na tržištu prepoznata kao najinovativnija od samog početka.

U 2017. godini smo planirali velike projekte i investicije, kako u dijelu mobilne, tako i fiksne mreže. Konkretno projektom mobilnog plaćanja uvjereni smo da će crnogorski građani, kao korisnici koji brzo prihvataju inovacije, plaćanja obavljati mobilnim telefonom, a sve manje koristiti gotovinu ili kartice. Nije slučajno da smo danas prezentaciju organizovali baš ovdje,  jer do sada na trafikama nije bilo mogućnosti za bezgotovinsko plaćanje. Uz pomoć data over voice tehnologije telefon “komunicira” sa terminalima, a korisnici, bez obzira na telefon ili operativni sistem koji koriste, moći će da izvrše mobilno plaćanje pozivom kratkog koda 1818 i prislanjanjem telefona na terminal”, kazao je Vladimir Lučić, izvršni direktor m:tel-a.

Korisniku je, dodaje on, ovim servisom omogućeno odloženo plaćanje jer postpaid korisnici potrošnju plaćaju na kraju mjeseca – putem računa za mobilnu telefoniju.

Već imamo interesovanje od velikog broja trgovaca i ugostitelja širom Crne Gore za uvođenje ove usluge u njihovim prodajnim i uslužnim objektima. Na ovaj način pomažemo suzbijanje sive ekonomije, jer će se upotreba gotovine svesti na najmanji mogući nivo, pa možemo reći da je ovo društveno odgovoran i koristan projekat“, istakao je Vladimir Lučić.

Prednosti za korisnika su, kako je istakao Milivoje Cerović, direktor Sektora za marketing, prodaju i brigu o korisnicima, da više ne mora da razmišlja da li kod sebe ima novčanik.

Plaćanje računa, poklanjanje novca drugom korisniku i još niz pogodnosti korisnik će moći da obavlja putem mobilnog telefona. Usluga je već dostupna u poslovnicama m:tel-a,  prodajnim mjestima Tobacco S Press-a i maloprodajnim objektima NTC-a, a uskoro će biti dostupna i u trgovinskim lancima i maloprodajnim objektima širom Crne Gore. mPAY koristi sofisticirane metode za bezbjedno, mirno i bezbrižno plaćanje”, istakao je on.

Ova usluga donosi benefite i prodavcima u Crnoj Gori istakla je PR menadžerka Ljubica Medenica iz Tobacco S Press-a.

Maloprodajni lanac „Tobacco S Press“, koji broji preko 330 objekata širom Crne Gore uveo je novinu u poslovanju, zahvaljujući našem dugogodišnjem partneru m:tel-u. Na naše veliko zadovoljstvo, po prvi put se pojavljuje novi vid plaćanja mPAY mobilnim telefonom na našim objektima. Naime, samim prodavcima, kao i kupcima olakšana je naplata odnosno plaćanje putem mobilnog telefona. Uvođenjem nove tehnologije, uspjeli smo da brzinu transakcije podignemo na  mnogo veći nivo.  Uvjereni smo da će mPAY biti budućnost plaćanja u Crnoj Gori”, kazala je ona.

Šta je mPAY?

Mobilni telefon je do sada služio kao sredstvo komunikacije (razgovori, sms, mail-ovi, društvene mreže) i kao sredstvo informisanja, a od sada će služiti kao sredstvo plaćanja. Mobilno plaćanje predstavlja vrstu plaćanja/kupovine proizvoda i usluge uz pomoć mobilnog telefona, koji služi kao sredstvo iniciranja transakcije i “prepoznavanja” korisnika.

Uz opciju mobilnog plaćanja korisnici će, nezavisno od modela telefona, imati pristup i drugim naprednim usugama, kao što su: odabir načina plaćanja, pokloni, dopuna prepaid računa i sl.

Kako se aktivira mPAY?

Korisniku se pozivom *188# otvara meni mPAY sa ponudom “1. Aktiviraj servis”.

Ukucavanjem opcije 1, pa „pošalji“, korisniku se otvara prozor sa ponudom da ukuca četvorocifreni PIN koji će koristiti za mobilno plaćanje (za transakcije veće od 10 eura).

Nakon aktivacije servisa, svakim narednim pozivanjem mPAY menija *188# , korisnik dobija meni sa ponudama. Jednom aktiviran servis važi sve do momenta kada korisnik sam deaktivira uslugu kroy mPAY meni.

Kako se koristi mPAY usluga?

Na svim prodajnim mjestima gdje je istaknuta naljepnica mPAY možete vršiti plaćanje mobilnim telefonom, bez obzira koji model koristite. Dovoljno je samo da prodavac  ukuca iznos za plaćanje, a potom korisnik mPAY usluge ukucava četvorocifreni PIN (za vrijednosti preko 10 eura), nakon cega poziva 1818 i prisloni telefon POS terminalu.  Nakon uspješne transakcije, prodavac štampa slip.

Svi korisnici m:tel mobilne mreže imaće mogućnost da usluge/proizvode plaćaju svojim mobilnim telefonom.

Postpaid korisnik ima dvije mogućnosti:

Limit na računu – postpaid korisnici koji uredno izmiruju svoje račune  za mobilni telefon, koriste mrežu duže od 6 mjeseci i nemaju dug, imaće limit za potrošnju u visini dvostrukog prosjeka posljednja tri računa po osnovu potrošnje svog broja. Tokom mjeseca će taj iznos koristiti za plaćanje roba i usluga, a obaveze (potrošeni iznos) će izmiriti na kraju mjeseca, putem računa za svoj mobilni telefon.

Depozit – postpaid korisnik ima mogućnost da na nekom od terminala za mobilno plaćanje uplati iznos koji će koristiti isključivo za ovu uslugu.

Prepaid korisnik ima mogućnost da na nekom od terminala za mobilno plaćanje uplati iznos koji će koristiti isključivo za ovu uslugu, tj ima mogućnost da uplati depozit.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *