Krediti za preduzetnike: Visoke kamate, niske olakšice za reprogram

Dodajte komentar

Od bankarskog ombudsmana pomoć traže i preduzetnici, akcionarska društva, društva ograničene odgovornosti i drugi privredni subjekti koji imaju niz primjedbi na banke. Bankarski ombudsman dr Halil Kalač Pobjedi je kazao da se preduzeća žale na reprogram, kolaterale, kamate, procedure…

Troškovi

“Reprograme kredita banke odobravaju bez značajnijih olakšica, kada su u pitanju troškovi kredita, u odnosu na uslove iz osnovnog ugovora”, kaže Kalač.

On ističe da se iz preduzeća žale i na visoke kamatne stope ne samo na kredite odobrene iz vremene ekspanzije koje još vraćaju, nego i na novoodobrene.

“Iz preduzeća se žale i na visoke kolaterale i njihovo neoslobađanje po kreditu proporcionalno vraćenom dugu u slučajevima u kojima za to postoje mogućnosti. Primjedbe se odnose i na kratak grejs period odobrenih kredita”, kazao je Kalač.

Banke i mikrokreditne institucije blokadama zbog dugovanja, kako kažu privrednici, izazivaju nelikvidnost i otežavaju poslovanje.

Nepovoljni krediti

Na spisku žalbi su i nepovoljni kreditni uslovi za projekte za pokretanje novog biznisa, za brži ekonomski oporavak i zadržavanje postojećih radnih mjesta, kao i otvaranje novih objašnjava Kalač. Preduzetnici i preduzeća se žale na nerazumijevanje banaka i MFI, za njihov težak ekonomski položaj, u koji su se našli zbog posljedica ekonomske krize i neprihvatanje njihovih prigovora. Oni kažu da bi im veće razumijevanje banaka i MFI omogućilo brži izlazak iz teške ekonomske situacije u kojoj su se našli.

Pomoć ombudsmana u prošloj godini potražilo je 487 klijenata i žiranata, što je 16 odsto manje nego godinu ranije, a procesuiran je 41 prigovor, od čega je okončano 38 postupaka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *