Dobit Exxon Mobila prošle godine više nego prepolovljena

Dobit Exxon Mobila, najveće svjetske naftne kompanije čije su dionice uvrštene na burzu, pala je u prošloj godini za 51 posto, na 7,8 milijardi dolara, što je posljedica niskih cijena nafte i otpisa imovine, objavila je ta američka kompanija.

Kompanija je lani otpisala 2 milijarde dolara vrijednosti nerazvijenih gasnih polja u području američkog Rocky Mountainsa. Otpis je djelimično odgovor na pritisak Komisije za hartije od vrijednosti (SEC), koja je u septembru prošle godine od kompanije zatražila da objasni zašto, u uslovima velikog pada cijena nafte, nije smanjila knjigovodstvenu vrijednost neke imovine, kada su to učinili svi najveći Exxonovi konkurenti.

Kao razloge pada Exxon navodi takođe i niske cijene nafte te prirodnog gasa u posljednje dvije godine. Cijena barela nafte na londonskom tržištu završila je 2016. godinu na otprilike 56,80 dolara, što je 48 posto niža cijena nego prije dvije godine.

Na godišnje finansijske rezultate negativno je uticala produljena kriza cijena roba i troškova smanjenja vrijednosti“, rekao je izvršni direktor kompanije Darren Woods.

Uprkos oštrom padu dobiti, dioničari kompanije za prošlu su godinu dobili 12,5 milijardi dolara dividende, navodi britanski BBC.

Check Also

Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.