Akcionari Elektroprivrede čekaju odluku Instituta sertifikovanih računovođa

1 komentar

Isplata 35 miliona eura dividende akcionarima Elektroprivrede iz 2014. godine čeka mišljenje Instituta sertifikovanih računovođa, koji treba da presudi da li je nikšićka kompanija donijela odluke u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima.

Taj proces je stopirala Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV), ocijenivši da nijesu ispunjeni svi preduslovi, a zbog tih dilema dividenda nije podijeljena ni za 2015. godinu.

Od 35 miliona eura dividende, koju je EPCG prvi put u istoriji trebalo da isplati, Vlada bi dobila 19,9 miliona, italijanska kompanija A2A 14,6 miliona, a oko 2,5 hiljade malih akcionara oko pola miliona eura.

Predsjednik KHOV Zoran Đikanović kazao je Pobjedi da će Komisija uvažiti mišljenje Instituta kakvo god ono bilo.

Ako Institut ocijeni da su odluke EPCG bile u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima KHOV će odblokirati proces. Ukoliko odluka bude drugačija, EPCG će morati da promijeni ranije odluke”, objasnio je Đikanović.

On je podsjetio da je KHOV ranije ocijenila da nijesu ispunjeni svi preduslovi u zahtjevu EPCG da obavi umanjenje kapitala, pokriće gubitka i akcionarima isplati dividendu.

Tačnije, KHOV je utvrdila da način sprovođenja odluka nije u skladu sa standardima”, rekao je Đikanović.

Institut se uključio u cijelu priču nakon sudskog spora, jer je EPCG početkom prošle godine tužila KHOV.

Sud je tražio da se pojasne neka rješenja, nakon čega je EPCG, sudeći po dopisu koji smo dobili od njih, angažovala Institut sertifikovanih računovođa da provjeri da li su odluke, odnosno njihov način sprovođenja, koje je donijela tada o smanjenju kapitala, pokriću gubitka i isplati dividende, utemeljene na međunarodnim standardima”, naveo je Đikanović.

On je dodao da Institut ima javna ovlaštenja od Ministarstva finansija i da pomaže firmama u adekvatnoj primjedbi tih standarda.

Obaviješteni smo da je Institut pri kraju sa tim poslom i trebalo bi da je izvijestio EPCG o rezultatu”, kazao je Đikanović.

On je rekao da ne može da saopšti da li će se nešto mijenjati u odlukama, jer još nije vidio finalne dokumente. Preduslov za podjelu novca bio je da KHOV evidentira smanjenje kapitala u registru emitenata, ali je zahtjev odbačen.

(Cijeli tekst u današnjoj Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Ne cekaju akcionari EPCG-a ISR, nego KHoV gubi vrijeme i krije se iza drugih institucija jer je prije tri godine donijela odluku da se igra sa racunovodstvenim i statutarnim pitanjima o kojima nemaju pojma. A sada kada prodje EPCG, konacno ce se znati koliko je privatizacija na razbasureni neoliberalni nacin unistila kvalitet finansijskih izvjestaja pa sad trebaju iz ISR da donose odluke u ime Ministarstva finansija, koje bjezi od odgovornosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *