5 digitalnih marketing trendova koji će nestati u 2017.

Dok većina bazira svoje prognoze na novim trendovima koji su samo djelimično, ili nisu još isticali u prvi plan, ovo predviđanje bazirano je na evidentnom opadanju koje će se sigurno nastaviti, osim ako ne dođe do drastičnih promjena. Ovo su trendovi ili načini reklamiranja koji će sve manje biti zastupani kao kampanje:

Twitter

Da li će Twitter postati novi MajSpejs (MySpace)? Iako je previše rano pozdraviti se sa Tviterom, svi znamo da se on susrijeće s poteškoćama, dok Fejsbuk i SnepČet nastavljaju razvoj i ekspanziju.

Tviter nalog trenutno posjeduje 27.3 % korisnika društvenih mreža, što je pad u odnosu na prethodne godine. Iako je povratak Džeka Dorsija donio određena poboljšanja, popularnost Tvitera je godinama u opadanju, i moguće je da je već kasno za akciju.

Kompanija je unijela sitne promjene prošle godine, na primjer video ili slika se više ne ubrajaju u limit od 140 karaktera, ali iako su dalje inovacije najavljene, to možda neće biti dovoljno da zadrži nove korisnicike.

Tokom 2016 postojala je mogućnost da Tviter bude prodat kompaniji Sejlfors. Na kraju, to se nije dogodilo zbog sve manje popularnosti ove društvene mreže. Kompanija Tviter je u međuvremenu ukinula 300 radnih mjesta zbog nedostatka sredstava, najavivši pritom još otpuštanja za ovu godinu, što je došlo kao potvrda pesimistične situacije u kojoj se kompanija nalazi.

Za razliku od Tvitera koji gubi svoje mjesto među vodećim društvenim mrežama, drugi sajtovi poput Instagrama i Pinteresta rastu munjevitom brzinom. Instagram je dostigao cifru od cak 600 miliona korisnika u 2016, od toga posljednjih 100 miliona samo u završnih šest mjeseci. Pinterest je takođe mnogo porastao, sa 150 miliona aktivnih korisnika.

Veliki baneri sa reklamama

Vrijeme banera sa reklamama, koji na svakom sajtu ometaju korisnike u pokušaju da se koncentrišu na sadržaj sajta, izgleda polako prolazi.

Trend velikih banera počeo je da blijedi, prije svega jer su marketinške agencije fokus prebacile na druge vidove oglašavanja kao što je “native advertising” (oglasi integrisani na web stranicu koji ne odudaraju od prirodnog sadržaja), koji se pokazao kao 53 odsto efikasniji.

Mnogi od ovih trendova su usko i direktno povezani sa povećanom upotrebom mobilnih telefona, gdje je procenat klikova na baner veoma mali.

Besplatne ili ilustrativne (stock) fotografije

Upotreba ilustrativnih, odnosno takozvanih “stock fotografija”, veoma je opala i u ličnoj i u poslovnj sferi, najviše zbog sve većeg broja personalizovanih fotografija i video snimaka iz ličnih arhiva korisnika.

Generičke stock fotografije ne odišu autentičnošću i životom, što odbije korisnike i sprečava ih da se povežu sa onim što bi fotografija trebalo da predstavlja. Sa druge strane, lične fotografije poboljšavaju učinkovitost samog sadržaja i donose veći broj lajkova, dijeljenja i klikova.

Lažne recenzije

Oko 70 odsto Amerikanaca provjerava onlajn recenzije proizvoda, prije nego što ih kupi, rezultati su istraživanja tržišta agencije Mintel. Otprilike 88 odsto kupaca vjeruje da su onlajn recenzije autentične isto koliko i lična preporuka.

Kao što je očekivano, to je proizvelo čitavu industriju koja pravi lažne recenzije. Kompanija Amazon je 2015. podnijela nekolicinu tužbi protiv kompanija koje objavljuju lažne recenzije, a potrošači su u međuvremenu, postali oprezniji.

Kada lažne recenzije prestanu da budu efikasne, nestaće kompanije koje ih prave, kao i one koje ih kupuju.

Pop-up reklame

U Avgustu 2016. Gugl je objavio da ce kažnjavati sajtove koji koriste dosadne Pop-up reklame.

Da li one uopšte doprinose marketingu? Odgovor je “da”, ali Gugl izgleda ima podatke koji pokazuju kako ljudi ne vole da posjećuju sajtove sa ovakvim reklamama. Na osnovu tih rezultata, Gugl je počeo da promoviše sajtove koji ih nemaju, ili su ih uklonili, pa se sve više sajtova, očekivano, priklanja ovom trendu.

Newsweek

Check Also

Onlajn prodaja u SAD za “Crni petak” opala prvi put u istoriji

Onlajn prodaja tokom “Crnog petka”, nezvaničnog praznika potrošnje koji slijedi nakon američkog Dana nezavisnosti, po …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *