Pregled štampe za 31. januar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Aco i A2A nude akcije u Rudniku

Italijanska kompanija A2A i Aco Đukanović ponudili su Elektroprivredi da otkupi njihove akcije u Rudniku uglja po cijeni od 6,5 eura, saznaju Vijesti. Oni zajedno imaju 51,4 odsto Rudnika, a tu ponudu razmatraće danas Skupština akcionara EPCG.

Član iz USS-a ih nije obavjestio

Sindikat Luke Bar obavijestio je predsjednika Tenderske komisije Branka Vujovića da njen član iz Unije slobodnih sindikata nema njihovu podršku da ih zastupa u daljem postupku prodaje 30 odsto akcija Luke. Zbog toga zahtijevaju od Vujovića da preduzme mjere kojima bi se omogućilo zastupanje interesa radnika u to[ komisiji.

Telekom prebacili na M-tele Zagreb

Većinski vlasnik Crnogorskog telekoma, Mađar telekom, prebacio je 76,52 akcija crnogorske kompanije na tek registrovano društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o) M-tele u Zagrebu, kao nenovčani ulog.

Dnevne novine

Đoko Krivokapić predložen za prvog čovjeka EPCG

Potpredsjednik Opštine Nikšić Đoko Krivokapić biće danas izabran za novog predsjednika Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), saznaju Dnevne novine.

Regent Hotel Residences biće završen do ljeta

Novi rezidencijalno-poslovni objekat Regent Hotel Residences površine 13.000 kvadrata, koji će biti završen do ljeta ove godine, imaće 94 apartmana, ali i niz poslovnih prostora. Objekat je nastavak hotela Regent Porto Montenegro, pa će se stanovi moći izdavati preko hotelskog servisa. To znači da će kupci stanova i u novom objektu učestvovati u tzv. hotelskom “rental pool”-u.

Predložena nova uprava MA, Vukićević na čelu

Rukovodilac Direktorata za budžet u Ministarstvu finansija Nikola Vukićević novi je predsjednik Odbora direktora Montenegro erlajnsa (MA). Vukićević će na tu funkciju biti izabran na današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine akcionara nacionalne avio-kompanije.

Dan

Stijepović i Vešović stopiraju izdavanje građevinske dozvole

Samostalni sindikat radnika Kombinata aluminijuma podnio je krivične prijave Specijalnom državnom tužilaštvu protiv gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića i njegovog zamjenika Časlava Vešovića, zbog sumnje da ne dozvoljavaju da se izda građevinska dozvola za izgradnju zgrade za 70 bivših i sadašnjih radnika KAP-a u zahvatu DUP-a Servisno skladišna zona u Podgorici.

Svjetski mediji pišu o Crnoj Gori

National Geographic Travel i magazin The Culture Trip pisali cy o turističkom potencijalu Kotora i Crne Gore, što govori da će i ova godina biti uspješna u turizmu, saopšteno je iz Turističke organizacije Kotora.

Država ostaje bez resursa, Unipromu enormna zarada

Državni resursi se nemilice troše, nestručno i gotovo uvijek u službi “prve familije, počev od Primorja, Žabljaka do ostalih atraktivnih lokacija, a kada su u pitanju mineralne sirovine i njihova eksploatacija, izostaju stručne rasprave, okrugli stolovi i nema nikakve strategije za proizvodnju i preradu crvenih boksita, kazao je odbornik DF -a, Marinko Koprivica.

Kamate na kredite vode 6,6 odsto

Razlika između prosječnih kamatnih stopa na kredite i na štednju (SPRED) i dalje je visoka i iznosi 6,61 odsto. Prosječna ponderisana efektivna kamata na kredite, po posljednjim podacima Centralne banke, iznosi 7,55, a na štednju 0,94 odsto. Ovi podaci pokazuju da su kamate na štednju mnogo brže padale nego na kredite. Do prije tri-četiri godine kamate na štednju su dostizale i do osam odsto.

Pobjeda

Neznatno manje priključaka

U Crnoj Gori je na kraju decembra bilo 148 hiljada korisnika fiksne telefonije, neznatno manje nego u novembru, pokazuju podaci Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

 

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *