Istraživanje o opstanku EU – Građani sve više žele izlazak iz Unije

Dodajte komentar

Prema podacima Evrobarometra, na pitanje kako bi se danas izjasnili na referendumu o članstvu u Evropskoj uniji, građani evropskih zemalja imaju različite stavove. U današnjoj situaciji, u kojoj se našla evropska politika, ne postoji jedinstvo mišljenja i povjerenja u Uniju, pa tako 80 odsto Iraca i Španaca ističe da bi ponovo glasalo za ostanak u EU, dok bi većina građana Njemačke, Francuske i Belgije glasala za izlazak iz ove zajednice.

Podaci Evrobarometra dalje pokazuju da najveće povjerenje u EU imaju građani Irske, dok su najpesimističniji Grci sa čak 89 odsto, zatim Francuzi sa 82 odsto i Italijani sa 79 procenata. Slijede Poljaci sa 51 odsto i Rumuni sa 50 posto građana koji nemaju povjerenja u EU. Zaključak rezultata ovog istraživanja je taj da, u Evropskoj uniji kao cjelini, trećina ili 35 odsto anketiranih ima pozitivnu sliku o zajednici u kojoj žive, 38 odsto je onih koji su neutralni, a 25 odsto građana iskazuje negativan stav.

Međutim, da li podaci Evrobarometra zaista prikazuju stvarnu sliku u Evropi, pokazaće izbori, za početak u Francuskoj i Njemačkoj. Francusku u aprilu očekuju predsjednički, a u junu parlamentarni izbori. Među kandidatima za predsjednika u Francuskoj najveće šanse imaju desničarski kandidat Fransoa Fijon i liderka Nacionalnog fronta, Marin le Pen, koja se zalaže za izlazak Francuske iz EU. Sa druge strane, iako je njemačka kancelarka Angela Merkel izgubila na popularnosti, njena koalicija trenutno uživa podršku 44,5 odsto građana.

Stručnjaci upozoravaju da Evropskoj uniji, pored najezde populizma, preti i rastuća “šizma” u njemačko-francuskoj osovini. Oni ističu da se Francuska sve više okreće sebi, ostavljajući Njemačku samu na čelu EU – što je još teži zadatak, zbog činjenice da Veliika Bitanija napušta Uniju. Ostaje da se vidi da li će izborni rezultati u ovim zemljama pokrenuti neke nove izlaske iz Unije, kao i da li će Njemačka ostati jedini lider u Evropi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *