Dolar na putu mjesečnog gubitka zbog Trumpovih mjera

Dodajte komentar

Dolar je u utorak skliznuo prema jenu i euru na međunarodnim tržištima i na putu je mjesečnog gubitka prema korpi najznačajnijih svjetskih valuta jer ne popuštaju brige ulagača vezane za nove mjere američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Dolar je u svijetlu tih događaja skliznuo dodatnih 0,2 posto prema jenu, nakon 1-postotnog pada u ponedjeljak pod uticajem Trumpove odredbe o ograničavanju imigracije koja je izazvala brojne nemire širom svijeta i Sjedinjenih Američkih Država. U kasnijem se trgovanju njime trgovalo po 113,90 jena, što znači da je oslabio 0,1 posto u poređenju sa završetkom trgovanja dan ranije.

Na istom je postotnom gubitku dolar bio i prema euru kojim se trgovalo po 1,0708 dolara. Američka je valuta tako na putu mjesečnog gubitka od 1,9 posto prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta.

Euro je u ranijem trgovanju u jednom trenutku poskočio na 1,0725 dolara nakon objave podataka o jačanju inflacije u Francuskoj i Španiji, stabiliziravši se time od gubitaka u trgovanju dan ranije pod uticajem kombinacije nešto slabijih od očekivanih podataka o inflaciji u Njemačkoj i previranja na političkoj sceni u Francuskoj.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *