Đoko Krivokapić prvi čovjek EPCG

Dodajte komentar

Potpredsjednik Opštine Nikšić Đoko Krivokapić biće danas izabran za novog predsjednika Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), saznaju Dnevne novine.

U Odboru Hodžić i Knežević

Krivokapića je na tu poziciju sinoć kasno predložila Vlada, a o njegovom izboru izjasniće se akcionari na današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine akcionara u Nikšiću. On će na mj estu prvog čovjeka energetske kompanije zamijeniti Srđana Kovačevića, koji je na toj funkciji bio od 2008. godine.

Za članove Odbora predloženi su savjetnik predsjednika Vlade za energetiku Ljubo Knežević, savjetnik u opštini Pljevlja Samir Hodžić i dosadašnji član Odboa direktora EPCG Ranko Milović.

Knežević i Hodžić će u Odboru zamijeniti Kenana Hrapovića i Bogdana Fatića, koji shodno zakonu više ne mogu obavljati ovu funkciju, budući da je Hrapović izabran za ministra zdravlja u novoj Vladi, a Fatić za poslanika Demokratske partije socijalista. Hrapović i Fatić su u Bord izabrani kraj em oktobra prošle godine, a tada su u organ upravljanja, pored Milovića, ušli Oreste Bramanti, Masimo Tiberga i Frančesko Bečeli koji predstavljaju kapital italijanske A2A, dok je Kovačević reizabran za predsjednika.

Razmatraju ulazak u Rudnik

Akcionari će danas razmatrati i ulazak EPCG u vlasničku strukturu Rudnika uglja Pljevlja.

Diskusija o zainteresovanosti za kupovinu akcija pljevaljske kompanije uvrštena je u dnevni red nedavno, a još nije poznato na koji način EPCG planira ulazak u vlasničku strukturu Rudnika uglja.

Italijanska A2A, koja sa Vladom upravlja EPCG, najveći je pojedinačni vlasnik Rudnika uglja sa 39,49 odsto akcija. Oni su većinsko vlasništvo u pljevaljskom rudniku stekli 2009. godine, kada su za 19 miliona eura kupili dva miliona akcija kompanije.

Država Crna Gora drugi je po veličini akcionar sa 31,11 odsto akcija. Fizička lica imaju 16,23 odsto udjela u vlasničkoj strukturi Rudnika uglja, Aco Đukanović 11,15, a druga pravna lica 2,02 odsto.

Država Crna Gora ima 57,02 odsto akcija u EPCG, a A2A 41,75 odsto. Akcionarski ugovor države i A2A istekao je 31. decembra, a pregovori o saradnji su u toku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *