Treba li Crnoj Gori nacionalni avio-prevoznik?

Dodajte komentar

Crnoj Gori je potrebna nacionalna aviokompanija Montenegro erlajnz (MA), ocijenili su turistički radnici i analitičari.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović smatra da se svaki državni euro koji se uloži u MA vraća desetostruko. Profesor Rade Ratković smatra da je crnogorskom turizmu potreban Montenegro erlajnz, dok ekonomski analitičar Vasilije Kostić navodi da nacionalne aviokompanije kao i većina ostalihkomercijalnih, posluju po tržišnim principima, ali i uz zaštitu i podršku države. Zvaničan stav Vlade i MA o značaju i stanju u nacionalnoj avio-kompaniji nijesmo mogli dobiti, ali, prema saznanjima Pobjede, u nacionalnom avioprevozniku smatraju da je većina nacionalnih avio-kompanija, koje su bile u krizi i imale teških trenutaka, u prevazilaženju problema imala pomoć države.

Podaci

Iako je MA bio u minusu od 8,5 miliona eura u 2015, kompanija je te godine ostvarila promet od 79 miliona eura i, prema saznanjima Pobjede, sa najmanje pola tog iznosa direktno uticala na BDP. I pored toga u prošloj godini MA nije imao pomoć države.

“Mi smo rijetka kompanija u Crnoj Gori koja izvozi uslugu i dovodi 580 hiljada ljudi u Crnu Goru, od kojih su 320 hiljada stranci. No i pored toga nacionalni avio-prevoznik nema nikakvih povoljnosti i besplatnih usluga na crnogorskim aerodromima i u gorem je položaju u Crnoj Gori od loukost kompanija, kojima su aerodromske takse nula”, tvrdi Pobjedin izvor iz MA, dodajući da loukosteri zapošljavaju strance, a MA oko 400 crnogorskih građana.

“Aerodromi Crne Gore, koji su u vlasništvu Vlade, su u avgustu blokirali Vladin MA za iznos od 1,5 miliona eura zbog izvršenja presude za naplatu taksi iz perioda od 1996. do 2011. kad im se nije platio ni cent”,  podsjeća Pobjedin izvor.

MA će platiti Aerodromima Crne Gore dug na ime aerodromskih taksi od 760,5 hiljada eura u 10 8 mjesečnih rata, počev od marta, navodi se u informaciji o zaključenju sporazuma dvije kompanije o načinu isplate potraživanja, koju je Vlada razmatrala naposljednjoj sjednici. Ministarstvo saobraćaja je predlagalo da MA bude oslobođen plaćanja kamata zbog složenosti situacije u kojoj se nalazi. Međutim, kamata je već sastavni dio izvršne presude, pa se kao jedino nameće rješenje da predstavnici državnog kapitala u odborima direktora dva preduzeća nađu način da se, kroz zaključenje novog sporazuma ili drugog vida pravnog dokumenta, definiše kompenzacija koja će po osnovu kamate pripasti Aerodromima Crne Gore objašnjeno je u informaciji.

U dokumentu je objašnjeno da su Aerodromi Crne Gore i MA krajem prošle godine zaključili sporazum o načinu isplate potraživanja na osnovu izvršne isprave pravosnažne presude Privrednog suda.
’redsjednik Crnogorskog turističkog udruženj a Žarko Radulović smatra daje crnogorskom turizmu apsolutno potrebna nacionalna avio-kompanija Montenegro erlajnz.

Montenegro erlajnz kao nacionalna avio-kompanija mora da opstane i ona ne treba da bude strogo komercijalna, jer svaki euro koji država uloži u MA vratiće joj se desetostruko. Ako država pomaže MA ona dobija 100 hiljada turista više, koji ne bi došli u Crnu Go ru da nije MA“, kazao je Radulović Pobjedi.

Resurs

Na taj način, kako je naveo, država ostvaruje zaradu i puni budžet.

“Zato ulaganje u MA nije trošak, odnosno inicijalno je trošak, a konačno je zarada. Ko kaže da nam ne treba Montenegro erlajnz, duboko se vara- poručio je Radulović.Prema njegovim riječima, nacionalna avio-kompanija je potrebna Crnoj Gori, jer da bi zaživjela neka nova avio-linija nije garancija ni milion eura.Pitanje je da li privatne aviokompanije ili državne koje nijesu iz Crne Gore imaju interes to da rade, a mi kao poluostrvska zemlja, koja ima veliku potrebu da je što bolje avio dostupna, treba da koristimo Montenegro erlajnz za otvaranje linija ka novim destinacijama i to da ukomponujemo zajedno sa turizmom” objasnio je Radulović.

Dekan budvanskog Fakulteta za biznis i turizam profesor Rade Ratković smatra da je Crnoj Gori nacionalna aviokompanija MA itekako potrebna.

“Dobro je imati nacionalnu avio-kompaniju, međutim, da bi MA bila rentabilna treba je usmjeriti ka čarter letovima, kako ne bi bila u gubicima” smatra Ratković, dodajući da MA treba da se bavi čarter letovima ne samo za Crnu Goru nego i za druge države.

On dodaje da postoje privatne avio-kompanije koje imaju po 13 aviona i oni lete samo tamo gdje ih agencije zakupe i angažuju.

Prema njegovim riječima, za crnogorski turizam je poželjno da imamo nacionalnu avio-kompaniju. -Ali ne treba od nje očekivati da ona može riješiti problem, ona može da doprinese rješenju problema. Ali ako je ti vežeš samo za Crnu Goru, ona mora biti u gubicima upozorava Ratković.
On navodi da su za crnogorski turizam najvažnija evropska tržišta, sa kojih će nam turisti dolaziti stalno, a ne samo s vremena na vrijeme.

Nijedna zemlja Mediterana nije se odrekla evropskog tržišta, a sva ostala tržišta su dodatna. Turista iz Evrope najviše za dva sata dođe do nas, ne gubi vrijeme i agencije organizuju čarter prevoze koji su jeftiniji i zato to funkcioniše“, tvrdi Ratković.

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić saopštio je da nacionalne avio-kompanije kao i većina komercijalnih, posluju po tržišnim principima, ali i uz zaštitu i podršku države.

Finansijska podrška ovim avio-kompanijama zabranjena je u zemljama Evropske unije, čime se želi afirmisati konkurencija, a ne protekcionizam na jedinstvenom evropskom tržištu. U suštini, to znači da će nacionalne aviokompanije morati da posluju komercijalno i da će profitabilnost biti uslov njihove održivosti, a ne državna pomoć, jer koliko god se podupiralo njihovo poslovanje na kraju će princip profitabilnosti prevladati“, kazao je Kostić Pobjedi, dodajući da bez profitabilnosti nijedno poslovanje nije dugoročno održivo.

Strateško partnerstvo

Prema njegovim riječima, ta činjenica i sugerira buduće rješenje kada je o Montenegro erlajnzu riječ, a koje se, kako je kazao, ogleda prije svega u traženju strateškog partnerstva, nekog oblika spajanja (merdžer) ili akvizicije (kupovine dijela), preuzimanja i slično.

Već odavno države kao svoja obilježja nemaju avio-kompanije i ne treba da imaju. Ono što treba da imaju kao prepoznatljivost jeste efikasnost i konkurentnost“, poručio je Kostić odgovarajući na pitanje treba li Crnoj Gori nacionalni avio-prevoznik.

On se zapitao da li u Crnoj Gori želimo komercijalizaciju, odnosno profitabilno poslovanje kompanije ili od nje očekujemo prije svega ostvarenje nacionalnih ciljeva (avio dostupnost, promocija zemlje, razvoj turizma…).

“To su nesaglasni ciljevi, često suprotstavljeni i nije ih lako pomiriti, odnosno uskladiti. Vjerovatno je da želimo i jedno i drugo. Da li je to moguće postići? Jeste. Da li je za to neophodno da kompanija bude nacionalna, u državnom vlasništvu nije! Može biti u nekom drugom svojinskom obliku”, zaključio je Kostić.

Predsjednik Vlade Duško Marković naložio je prije dvije sedmice ministru saobraćaja i pomorstva Osmanu Nurkoviću, čijem resoru pripada državno preduzeće MA, da u najkraćem roku pripremi i dostavi Vladi detaljnu informaciju o trenutnom stanju u nacionalnoj avio-kompaniji, kako bi se što brže počeli rješavati problemi u toj kompaniji. Prema saznanjima Pobjede, Ministarstvo saobraćaja je pripremilo informaciju o stanju u Montenegro erlajnzu.

Vlada pažljivo i detaljno razmatra situaciju u nacionalnom avio-prevozniku. Prikupljaju se sve relevantne informacije da bi se u najskorije vrijeme moglo naći rješenje za MA“,  saopšteno je ranije Pobjedi iz Vlade.

(Cijeli tekst u današnjoj pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *