Pregled štampe za 30. januar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Povoljnosti i za dugove od godinu

Firme koje kasne sa izmirenjem kredita prema bankama i mikrofinansi j skim institucijama 365 dana moći će sa tim finansijskim institucijama da sklope sporazum prema kome mogu restrukturirati kredite, odnosno izmiriti dugovanja po povoljnijim uslovima.

Falkons novi identitet Budve

Luksuzni Falcons, investicija vrijedna 50 miliona eura, biće prvi hotel sa pet zvjezdica u Budvi. Podgorička kompanija S&I Invest tražila je posljednjeg dana prošle godine od Ministarstva održivog razvoja i turizma građevinsku dozvolu za hotelski kompleks na Slovenskoj plaži, kod Pošte, 200 metara od Staroga grada.

U Kinu ide 100.000 tona boksita

U Bar će sjutra uploviti najveći teretni brod koji je ikad uplovio u Luku Bar, sa kapacitetom nosivosti od 110.000 tona, rečeno je juče Vijestima iz kompanije Uniprom metali u vlasništvu biznismena Veselina Pejovića.

Dnevne novine

Budućnost kompanije počiva na novim tržištima

Budućnost Montenegro airlinesa (MA) počiva na novim tržištima i destinacijama, zbog čega je potpisan ugovor o zastupanju nacionalne avio kompanije u Iranu, koji će omogućiti seriju čarter letova iz Teherana, saopštio je komercijalni direktor Zoran Radunović.

Najveća podrška mladim poljoprivrednicima u 2017.

Agrobudžet za 2017. godinu iznosi 31,54 milion eura, i veći za skoro 40 odsto nego prošle godine. Koncipiran je kroz 49 mjera, kroz koje je za poljoprivredu opredijeljeno 29.497.000 eura, ribarstvo 443.000 eura, a operativne programe za zdravstvenu zaštitu životinja i fito mjere obezbijeđeno 1.600.092 eura.

POLJACI ŽELE DA POVEŽU BALTIK I JADRAN

Luku Bar čeka svijetla budućnost, ako je vjerovati najavama poljske kompanija OT Logistics (OTL), koja je jedina dostavila ponudu od 7,1 za kupovinu 30 odsto akcija Luke Bar. Cilj ove grupe je da kupovinom akcija Luke Bar napravi koridor Baltik-Jadran i tako značajno skrati put robe od Poljske do Sredozemlja. Kako su kazali u OTL-u, sada od Baltika do Sredozemlja roba putuje osam dana dok bi novim koridorom bilo potrebno svega dva dana.

Dan

Direktorima isplaćeno 198 hiljada eura

Za članove borda direktora Rudnika uglja je tokom 2015. godine potrošeno 67 hiljada eura više nego u prethodnoj 2014. godini. Tako je, prema podacima iz revizorskog izvještaja Rudnika uglja, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, u 2014. godini za naknade članovima borda direktora potrošeno 131, a u 2015. godini 198 hiljada eura.

Budućnost je u novim tržištima

Budućnost Montenegroerlajnza počiva na novim tržištima i destinacijama, zbog čega je potpisan ugovor o zastupanju nacionalne avio-kompanije u Iranu, koji će omogućiti seriju čarter letova iz Teherana, saopštio je komercijapni direktor Zoran Radunović za časopis MA, Luxury Inflight

Izgraditi znak kao oznaku kvaliteta zemlje

Nosioci nacionalnog žiga “Dobro iz Crne Gore trebalo bi da intenziviraju zajednički rad kako bi u evropskim okvirima izgradili taj znak kao oznaku kvaliteta zemlje, ocijenjeno je na sastanku predstavnika kompanija nosilaca žiga, koji je održan u Privrednoj komori.

Pobjeda

Euro uložen u Montenegro erlajnz se vraća višestruko

Crnoj Gori je potrebna nacionalna aviokompanija Montenegro erlajnz (MA), ocijenili su turistički radnici i analitičari.Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović smatra da se svaki državni euro koji se uloži u MA vraća desetostruko. Profesor Rade Ratković smatra da je crnogorskom turizmu potreban Montenegro erlajnz, dok ekonomski analitičar Vasilije Kostić navodi da nacionalne aviokompanije kao i većina ostalihkomercijalnih, posluju po tržišnim principima, ali i uz zaštitu i podršku države.

Na loše kredite potrošili 51 milion eura manje

Loši krediti na kraju 2016. u bankama čine 248,8 miliona eura i toje 51 milion manje nego u decembru 2015. godine. To su preliminarni podaci Centralne banke dostavljeni Radiju Crne Gore.

Dobrom iz Crne Gore do evropskog tržišta

Brend “Dobro iz Crne Gore se posljednjih osam godina pokazao kao oznaka kvaliteta proizvoda u koji potrošači vjeruju. Kompanije koje su nosioci žiga su, na sastanku u Privrednoj komori Crne Gore, zaključile daje intenzivnija saradnja ključ za prepoznavanje njihovog kvaliteta i u Evropi.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *