Najavljena prodaja svih grčkih banaka u Srbiji

Dodajte komentar

Sve grčke banke u Srbiji su na prodaju – “Vojvođanska banka” (NBG), “Pireus banka”, “Eurobanka” i “Alfa banka”, kaže bivši guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić

Jelašić je inače sada u Grčkoj član “Hellenic Financial Stability Fund”. On je rekao da sa interesovanjem prati kako ide prodaja “Vojvođanske banke” (NBG), kako ide prodaja “Pireus banke”, “Eurobanke” i “Alfa banke”.

Prodaja “Alfa banke” je definitivno pri kraju. Mi tamo kao “Hellenic Financial Stability Fund” imamo manji udio. Za nas je važnije šta će biti sa prodajom NBG, gde imamo 40 odsto vlasništva i Pireus banke”, rekao je Jelašić.

Naglasio je da su te pare i te kako potrebne ne samo Fondu, nego i grčkim poreskim obveznicima, koji su u “Hellenic” uložili oko 35 milijardi eura.

Jelašić je sada uključen u davanje licenci grčkim bankama, između ostalog i u Srbiji, a kao član nadzornog odbora koji ima 40 odsto vlasništva u “Nacionalnoj banci Grčke” i 20 odsto u “Pireus banci”, učestvuje u prodaji svih tih banaka, ne samo u Bugarskoj i Rumuniji, već i u Srbiji.

Ovakva pozicija Grčke nije čudna, budući da je dio programa Evropske komisije za restrukturiranje četiri najveće grčke banke, osim prikupljanja kapitala i smanjivanje prisustva u inostranstvu.

Tako je “Eurobanka” posljednjih dana 2016. godine prodala svoju “Univerzal banku” u Ukrajini. Prije toga je “Alfa banka” prodala mrežu filijala u Bugarskoj, a “Eurobanka” je prodala banke u Poljskoj i Turskoj.

I mada je na tržištu dinamično, cijena banaka je izuzetno niska. Za većinu poslova u kojima privatna banka prodaje poslovanje drugoj privatnoj banci informacije o visini transakcije se ne objavljuju, ali koliko se vrjednuju banke u Srbiji može se naslutiti iz kupoprodaja banaka koje su se kotirale na berzi.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *