Moguća burna sedmica na finansijskim tržištima

Dodajte komentar

Za idućih nekoliko dana najavljeno je više važnih ekonomskih događaja i objavljivanje vijesti koje bi mogle imati značajan uticaj na kretanje vrijednosti valuta, dionica i ostalih finansijskih instrumenata. U nastavku pogledajte koji će događaji biti najviše u fokusu investitora.

Ponedjeljak

U noći s ponedjeljka na utorak japanska centralna banka odlučuje o visini kamatnih stopa i iznosu koji kroz kupovinu obveznica i ostalih hartija od vrijednosti ubrizgava u financijski sistem. Budući da je jen pred kraj prošle godine naglo oslabio (približno 15%), očekuje se da će vrlo brzo početi uticati na rast stope inflacije, a to znači da bi centralna banka mogla najaviti smanjivanje iznosa koji ubrizgava u sistem. Ukoliko do toga dođe, japanski jen mogao bi početi naglo da jača.

Utorak

Kasno naveče po našem vremenu objavljuju se podaci o stopi nezaposlenosti na Novom Zelandu. Očekuje se nastavak pozitivnog trenda i spuštanje stope nezaposlenosti s 4,9% na 4,8%. No, moguće je da su investitori blagi porast već ukalkulirali u trenutni kurs. Naime, NZD je u odnosu na USD u posljednjih mjesec dana ojačao već 5%, te je pitanje koliko još može jačati bez iznenađujuće dobrih vijesti.

Srijeda

Čelnici američke centralne banke održavaju redovni sastanak na kojem se odlučuje o visini kamatnih stopa. Budući da su na posljednjem sastanku podigli referentnu kamatnu stopu, ove nedjelje gotovo sigurno neće doći do novog dizanja. No, investitori bi mogli burno reagovati ukoliko na konferenciji za medije budu iznesene informacije na temlju kojih bi se moglo zaključiti hoće li tempo podizanja kamatnih stopa tokom godine biti brži ili sporiji od prethodno najavljenog. Ne treba isključiti mogućnost naglog pomaka kursa dolara od 1% u odnosu na sve ostale valute.

Četvrtak

Britanska centrala banka takođe odlučuje o kamatnim stopama. Vjerovatno neće doći do promjene, no moguće je da će guverner banke, Mark Carney, najaviti da će uskoro doći do podizanja. Naime, odluka o Brexitu za sada nije uzrokovala značajnije ekonomske poremećaje u britanskoj ekonomiji, a značajno slabljenje GBP uticalo je na porast stope inflacije. Ukoliko stopa inflacije nastavi rast, centralna banka moraće da djekuje podizanjem kamatnih stopa, a to u pravilu dovodi do značajnog jačanja valute.

Petak

U 14:30 po našem vremenu objavljuju se podaci o broju novootvorenih radnih mjesta u prethodnom mjesecu i stopi nezaposlenosti u SAD-u. Očekuje se 170 hiljada novih radnih mjesta i stopa nezaposlenosti od 4,7%. Budući da je ekonomija SAD-a najveća na svijetu, investitori bi mogli reagovati ukoliko dođe do većeg odstupanja od očekivanih podataka. Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je idućih mjeseci moguće dodatno slabljenje dolara od nekoliko posto, budući da je po nekim parametrima trenutno precijenjen.

Josip Kokanović, Admiral Markets

HRportfolio

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *