Izgradnja hidroelektrana na Morači: Manastir ne diraju, kuće izmještaju

Dodajte komentar

Zbog izgradnje hidroelektrana na Morači strepe mnogi Moračani i Rovčani na čijim će imanjima biti postavljena infrastruktura za ovaj projekat. Na čijim će se imanjima tačno graditi i u kojoj mjeri, zavisi od toga koju će Vlada ponudu prihvatiti, piše Dan.Za sada je prihvaćena samo ponuda kineskog Norinka, koji je planirao da gradi osam HE na Morači, od čega tri na pritokama. Osim kuća i imanja, problem je i Manastir Morača, za koji mnogi stručnjaci, tvrde da može biti ugrožen iz gradnjom HE na Morači. Iz Ministarstva ekonomije, međutim, uvjeravaju da očuvanje Manastira Morača nikada nije, niti će biti dovedeno u pitanje.

“Vlada će u čitavom procesu voditi računa da ono što je kulturno dobro države ni na koji način ne bude ugroženo. Mjera u kojoj će biti potrebno eventualno izmještanje puteva, kuća ili imanja zavisiće od tehničkog rješenja projekta koje bude usvojeno kao konačno, a sve će biti urađeno u skladu sa zakonom”, naveli su za “Dan” iz resora na čijem čelu je Dragica Sekulić.

Oni nijesu detaljnije precizirali na kojim lokacijama će se izmještati, odnosno uklanjati kuće zbog izgradnje HE na Morači.

Iz ministarstva su naveli da očekuju potpisivanje još dva memoranduma o razumijevanju sa dvije kineske kompanije zainteresovane za projekat, ali nijesu naveli koje su kompanije u pitanju.

Vlada je krajem prošle godine usvojila informaciju Ministarstva ekonomije da je Komisija za ocjenu potencijalnih investitora izvršila evaluaciju tehničke ponude kompanije Norinko. Riječ je o finalnoj tehničkoj ponudi ove kompanije, o kojoj radna grupa više neće pregovarati. Sa druge strane, pregovori u vezi sa nacrtom tehničke ponude turske kompanije Bekeret enerdži su u toku naveli su iz ministarstva i podsjetili da su dosad potpisali tri memoranduma.

Na pitanje da li je Norinko dostavljao finansijsku ponudu i kolika je cijena po kojoj bi Kinezi uradili projekat, kazali su da s obzirom na to da pregovori još traju i da u ovoj fazi nije definisan način izbora investitora za projekat, nisu u mogućnosti da izlaze u javnost sa detaljima ponuda.

Upravo od toga koliko će ponuda biti dostavljeno i kako će one biti ocijenjene zavisiće dinamika i dalji red koraka po pitanju realizacije ovog projekta. To se odnosi i na odluku o načinu na koji će biti izabran investitor za izgradnju HE na Morači i na odluku o načinu finansiranja projekta. Dakle, u ovom trenutku se ne može predvidjeti i precizirati način na koji će projekat biti finalizovan naveli su iz ministarstva.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *