Allianz razmatra preuzimanje australijskog QBE Insurancea

Dodajte komentar

Njemačka osiguravajuća kuća Allianz neformalno je kontaktirala australijski QBE Insurance kako bi ih izvijestili da su zainteresovani  za preuzimanje te najveće australijske osiguravajuće kuće, doznaje se od upućenog izvora. 

Izvor nije ovlašten javno da govori o slučaju a za Reuters je kazao da QBE-u nije predložena cijena te akvizicije.  Njemački list Handelsblatt objavio je u nedjelju kako je Allianz ponudio 15 australijskih dolara po dionici, čime bi vrijednost australijskog osiguravača bila procijenjena na 20 milijardi australijskih dolara ili 15,11 milijardi američkih dolara.

Dionice QBE-a porasle su u ponedjeljak 4,7 posto, na 12,91 australijskih dolara.  Iz Allianza su odbili da komentarišu medijske napise, dok su iz QBE-a u ponedjeljak izjavili kako ne razgovaraju ni s Allianzom ni s bilo kojim drugim potencijalnim kupcem.

QBE spada među 20 najvećih svjetskih osiguravajućih kuća, posluje u Sjevernoj Americi i Evropi, te u Australiji i Novom Zelandu.

Kompanija predstavlja atraktivan cilj zato što će profitirati od viših kamatnih stopa u okruženju“, tumači analitičar investicione kuće Shaw and Partners David Spotswood.

Procjenjuje da ne bi pristali na ponudu ‘tešku’ 15 australijskih dolara po dionici.

To baš i nije neka visoka cijena. Vjerojvtno bi se išlo na rezanje troškova i uštede u menadžmentu. Pritom bi za dvije-tri godine i sami mogli dostići tu cijenu po dionici“, procjenjuje Spotswood.

Izvršni direktor Allianza Oliver Baete kazao je kako njemački osiguravač traga za prilikama za akvizicije no kako nije lako pronaći atraktivne ciljeve po razumnoj cijeni.

Iz kompanije su u novembru objavili kako bi 2,5 milijardi eura iz proračuna za akvizicije mogli vratiti dioničarima kroz otkup njihovih dionica.

Spajanja i akvizicije u sektoru osiguranja posustali su nakon 2015. godine, uz objašnjenja brojnih zainteresovanih igrača da su procjene vrijednosti kompanija postale previsoke.

Australija ipak predstavlja atraktivno tržište za strane osiguravače jer populacija i ekonomija rastu brže nego u većini drugih razvijenih zemalja a regulatorni je okvir stabilniji nego na tržištima u nastajanju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *