Tržište premalo za velike snabdijevače

Dodajte komentar

Zbog čega Elektroprivreda još nema konkurenciju, odnosno zašto se ne javljaju novi snabdjevači za domaćinstva, teško je odgovoriti, ali svakako jedan od razloga je što drugi snabdjevači u ovom trenutku teško mogu ponuditi energiju po cijenama nižim od cijene energije iz domaćih izvora, a da pritom ostvare željeni profit, kazao je u intervjuu za “Dan” predsjednik Odbora Regulatorne agencije za energetiku (RAE) Miroslav Vukčević. Tržište električne energije, gdje domaćinstva treba da imaju mogućnost da biraju snabdjevača od koga će kupovati električnu energiju, u Crnoj Gori je otvoreno 2015. godine. I nakon dvije godine EPCG je jedini snabdjevač za domaćinstva.

Osim toga, veličina tržišta i struktura potrošača u Crnoj Gori, bar za sada, nijesu atraktivne za privlačenje velikih igrača, to jest kompanija sa velikim iskustvom na međunarodnim tržištima. Znači, naše tržište je malo da bi bilo previše atraktivno za velike snabdjevače. No stvari se mijenjaju i treba sačekati, jer su se takvi snabdjevači već počeli javljati i preuzimati snabdijevanje određenog broja kupaca (kojima kupci iz kategorije domaćinstva još ne pripadaju) i u nekim zemljama u regionu, kao što su Hrvatska, BiH, Makedonija, što je razumljivo jer su tarife za snabdijevanje ovih kupaca u tim zemljama znatno više nego u Crnoj Gori. Kod nas, u perspektivi, mora doći do interesovanja drugih snabdjevača za obavljanje te funkcije na tržištu, rekao je Vukčević.

DAN: Koliko snabdjevača ima licencu da snabdijeva domaćinstva električnom energijom?

Regulatorna agencija za energetiku je izdala pet licenci za snabdijevanje električnom energijom Elektroprivredi, Unipromu, Montenegro bonusu, Petrolu Crna Gora MNE i firmi Energia power & gas. Od ovih pet snabdjevača trenutno samo EPCG snabdijeva domaćinstva. U zahtjevu za izdavanje licence i firma Petrol Crna Gora MNE je planirala da snabdijeva domaćinstva.

DAN: Može li se očekivati da se u 2017. pojavi novi snabdjevač za domaćinstva?

Bilo je nekih intereeovanja, ali Agencija još nema informaciju da bi neki od licenciranih snabdjevača, osim EPCG, počeo sa snabdijevanjem domaćinstava.

Ovdje treba istaći da je Zakon o energetici predvidio da se formira snabdjevač poslednjeg izbora i ranjivih kupaca koji će biti u obavezi da snabdijeva domaćinstva i male kupce koji izaberu tog snabdjevača, po cijenama koje ponudi na tenderu.

DAN: Da li bi građanima bila jeftinija struja kada bi bilo više snabdjevača?

To je sada teško reći, bar kad su iznosi u pitanju, ali stvar je jasna tržišni snabdjevači rade na ekonomskim principima, odnosno očekuju korist od obavljanja svoje djelatnosti. Kakva će ta korist biti, najviše zavisi od njihove sopstvene umješnosti i vještine u obavljanju tržišnih aktivnosti, prije svega u sposobnosti da po što povoljnijim uslovima nabave električnu energiju za snabdijevanje svojih kupaca, kao i sopstvene efikasnosti, odnosno sposobnosti minimalizovanja svojih troškova poslovanja.

DAN: Jeste li zadovoljni kako se razvilo tržište električne energije?

– Proces potpunog zaživljavanja tržišta električne energije u Crnoj Gori, i pored niza teškoća koje taj proces prate, odvija se zadovoljavajućom dinamikom.

Elektroprivredi ukinuli naknadu zbog zakona

DAN: Zašto je RAE ukinula Elektroprivredi naknadu za snabdjevača od šest miliona eura?

Od stupanja na snagu Zakona o energetici, 28. januara 2016. godine, snabdijevanje električnom energijom nije regulisana djelatnost, odnosno nije predviđeno da se snabdjevaču utvrđuje regulatorno dozvoljeni prihod kakav je slučaj sa mrežnim djelatnostima. Prema tome, ne radi se o ukidanju naknade za snabdjevača, već prosto o primjeni zakona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *