OT Logistic planira temeljnu rekonstrukciju Luke Bar

Dodajte komentar
Luka Bar

Poljaci planiraju temeljnu rekonstrukciju barske luke koja ima za cilj promet robe čak i najvećim svjetskim, takozvanim panamaks brodovima uz pomoć kakvih se sada u skromnim barskim uslovima ne može trgovati.

Projekcijama poljske grupacije OT Logistics do 2021. godine, Bar je upisan u globalnu mrežu ove poslovne grupacije koja, u naredne četiri godine, planira povezivanje Baltika i Balkana željeznicom, dinamičan prevoz rasutih tereta, poljoprivrednih proizvoda i druge robe, kao i njihov dalji transport ka Bliskom Istoku i Africi.

Nove šanse za razvoj biznisa su na Balkanu, Bliskom istoku i u Africi. Varšavskoj berzi već smo dostavili informaciju da u roku od pet godina želimo da dostignemo promet vrijedan milijardu eura. OTL želi da bude kompanija broj jedan u pružanju usluga i logistike na Baltičkom i Jadranskom moru. Želimo jaku poziciju na jadranskoj obali gdje već posjedujemo 20 odsto akcija u Luci Rijeka, saopštio je menadžer OTL-a Jirži Majevski.

On je to kazao novinarima 10 crnogorskih redakcija koji su u četvrtak posjetili Luku Gdinja, na sjeveru Poljske.

Ta luka jedna je od tri najveće u toj zemlji.

Radi se o luci koja je deset puta veću od Luke Bar, sa godišnjim pretovarom od 18,2 miliona tona u 2015. i 19,53 miliona tona u 2016, sa daljom tendencijom rasta, posebno kada je u pitanju trgovina poljoprivrednim proizvodima.

OTL je jedan od nekoliko vodeći operatera u ovoj luci i posluje u još šest drugih među kojima su po obimu pretovara od Gdinje veće Luka Gdanjsk i Luka Svinoušće.

Tokom prošle godine OTL je pretovario 3,5 miliona tona robe samo u Gdinji, dok je u Luci Bar AD godišnji pretovar nešto veći od 800.000 tona i daleko je od projektovanih kapaciteta od 2,5 miliona tona.

Grad Gdinja za razliku od Bara nije prepoznat kao turističko, nego prvenstveno trgovačko mjesto gdje robu pretovaraju i najveći panamaks brodovi (dužina 230m, širina 30 m) iz Kine, Argentine, Italije, Grčke, SAD-a…

Infrastruktura luke u državnom vlasništvu, prostire se na površini od 205.000 kvadrata.

Sastavljena je od dva velika terminala i na njenim dokovima u tri smjene, svakog dana pretovaraju se drvo, papir, čelik, rude, žitarice, stočna hrana, automobili, kontejneri itd.

Prosječna radnička plata u Luci Bar AD je oko 600 eura.

Direktor Luke Gdinja i jedan od glavnih rukovodilaca OTL Jan Novak kazao je da su prošle godine imali 312 zaposlena radnika, a da je prosječna zarada oko 1.000 eura.
Nemojte doći do pogrešnog zaključka, jer luka kao što je Gdinja ima jednu prosječnu zaradu, a druga luka, na primjer, Svinoušće ima drugu prosječnu zaradu jer se bavi različitim poslovima koji zahtijevaju različit broj radnika, objasnio Novak.

U Luci Svinoušće pretovaraju se većinom, ugalj, rude i rasuti tereti.

Dok traju pregovori sa članovima Tenderske komisije Savjeta za privatizaciju, Poljaci još ne žele da otkrivaju sve namjere, da, kako kažu, ne bi ugrozili pregovarački postupak.
Ne kriju, međutim, da planiraju temeljnu rekonstrukciju barske luke koja ima za cilj promet robe čak i najvećim panamaks brodovima uz pomoć kakvih se sada, nažalost, ne može obavljati promet robe u Luci Bar.
OT Logistics je dostavio ponude za kupovinu 30 odsto akcija Luke Bar AD, sa pravom upravljanja i kupovinu većinskog paketa Montecargo AD.
Pregovori o privatizacijama dviju državnih kompanija počinju u februaru, a trebalo bi da se okončaju do aprila.

Zbignjev Novik je glavni gazda

Većinski vlasnik OTL-a je investicioni fond Mistral koji posjeduje 64,07 odsto akcija, koji većinski kontroliše biznismen Zbignjev Novik.
On je i glavni gazda i predsjednik odbora direktora grupacije.
Drugi po velični akcionar OTL-a je privatni penzioni fond OFE MetLife sa 17,78 odsto akcija, treći osiguravajuća kompanija PTE Allianz Polska, dok svi ostali manjinski akcionari posjeduju 11,41 odsto. Akcijama OTL-a se na Varšavskoj berzi trguje od 2013. godine, i berza je već upoznata sa svim poslovnim projekcijama grupacije do 2021. godine. OTL ima u vlasništvu 20-ak lučkih i transportnih kompanija širom Evrope, uključujući i špediterske kompanije u Sjevernoj Americi.

(Cijeli tekst u Vijestima)

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *