Jedan stan kupimo, jedan i po otplatimo

1 komentar

Iako su ka­mat­ne sto­pe za stam­be­ne kre­di­te pa­le u po­sled­njih ne­ko­li­ko go­di­na za dva do tri pro­cen­ta, ku­po­vi­na sta­na i da­lje je ne­mo­gu­ća mi­si­ja za pro­sječ­no če­tvo­ro­čla­no do­ma­ćin­stvo. Osim vi­so­kih ka­mat­nih sto­pa, glav­ni pro­ble­mi kod do­bi­ja­nja kre­di­ta su uče­šće i tro­ško­vi kre­di­ta, a ako se kre­dit odo­bri, on­da tre­ba pre­ži­vje­ti od pla­te do pla­te, jer za ra­tu ode tre­ći­na pri­ma­nja. Osim ra­te, ko­ja bi po tre­nut­nim ka­mat­nim sto­pa­ma iz­no­si­la oko 350 eura, tre­ba pla­ća­ti ra­ču­ne, hra­ni­ti se i ži­vje­ti, zbog če­ga se gra­đa­ni ve­o­ma te­ško od­lu­ču­ju na taj ko­rak. Ta­ko­đe, sva­ka ban­ka tra­ži uče­šće za kre­dit od ne­ko­li­ko hi­lja­da eura, što sa­mo do­dat­no obes­hra­bri gra­đa­ne na stam­be­ni kre­dit.

Fik­sne ka­mat­ne sto­pe na stam­be­ne kre­di­te ko­je su 2012. go­di­ne iz­no­si­le oko osam pro­ce­na­ta, sa­da su pa­le i kre­ću se, za A ka­te­go­ri­ju kli­je­na­ta, od 4,5 do šest od­sto.

Pro­sječ­no do­ma­ćin­stvo, sa hi­lja­du eura ukup­nih pri­ma­nja, za kre­dit od 50 hi­lja­da eura i ro­kom ot­pla­te od 20 go­di­na, u 2012. go­di­ni i ka­ma­tom od osam od­sto mo­ra­lo je da mje­seč­no iz­dva­ja 418 eura za ra­tu. To je za 100 eura mje­seč­no vi­še u od­no­su na isti iz­nos kre­di­ta sa ka­ma­tom od 4,5 od­sto. Pri­je pet go­di­na, za ku­po­vi­nu sta­na od 50 hi­lja­da, ka­ma­ta ko­ja bi se pla­ti­la za 20 go­di­na iz­no­si­la je 50 hi­lja­da, od­no­sno dva sta­na bi se mo­gla ku­pi­ti, dok se sa­da sa ka­ma­tom ot­pla­ti je­dan i po stan.

„Dan” je na adre­se ne­ko­li­ko ba­na­ka po­slao pi­ta­nja u ve­zi sa iz­no­som ka­mat­nih sto­pa za stam­be­ne kre­di­te za A ka­te­go­ri­ju kli­je­na­ta. Od­go­vo­re su do­bi­li od sa­mo tri ban­ke – Er­ste, So­si­je­te že­ne­ral i Lov­ćen.

Iz Er­ste su ka­za­li da se fik­sne ka­mat­ne sto­pe kod njih kre­ću od 4,5 do 6,25 od­sto, a da za kli­jen­te sa pro­sječ­nim pri­ma­nji­ma iz­no­se 5,5 pro­ce­na­ta. Kod So­si­je­te že­ne­ral ban­ke ka­ma­ta iz­no­si 5,5 od­sto, dok je kod Lov­ćen ban­ke od 5,75 do 5,95 od­sto za A ka­te­go­ri­ju kli­je­nata, a od 5,95 do 7,25 za B ka­te­go­ri­ju.

To bi zna­či­lo da uko­li­ko pro­sječ­no do­ma­ćin­stvo uzme 50 hi­lja­da kre­di­ta po ka­ma­ti od 5,5 od­sto kod Er­ste i So­si­je­te že­ne­ral ban­ke, na 20 go­di­na, mje­seč­na ra­ta bi iz­no­si­la 343,9 eura i vra­ti­li bi ukup­no 82,5 hi­lja­da eura, od­no­sno ot­pla­ti­li bi je­dan i po stan. U Lov­ćen ban­ci sa ka­ma­tom od 5,75 od­sto ra­ta bi iz­no­si­la 351 euro, dok bi sa ka­ma­tom od 7,25 od­sto ra­ta iz­no­si­la 395 eura.

Pro­šle go­di­ne je kroz pro­je­kat Hi­lja­du plus 350 do­ma­ćin­sta­va ku­pi­lo stan. Ka­mat­na sto­pa kroz ku­po­vi­nu pre­ko pro­jek­ta je iz­no­si­la 3,99 od­sto. Mje­seč­na ra­ta za kre­dit od 50 hi­lja­da uz tu ka­ma­tu je iz­no­si­la 302,73 eura, i na kra­ju će ti gra­đa­ni pla­ti­ti 22,6 hi­lja­da ka­ma­te. To je de­set hi­lja­da ma­nje ne­go što će ot­pla­ti­ti kli­jen­ti sa ka­ma­tom od 5,5 od­sto.

Na pi­ta­nje „Da­na” ho­će li u 2017. go­di­ni sma­nji­ti ka­ma­te na stam­be­ne kre­di­te iz sve tri ban­ke su od­go­vo­ri­li go­to­vo iden­tič­no.

U na­red­nom pe­ri­o­du će­mo ana­li­zi­ra­ti i shod­no to­me pra­vi­ti ko­rek­ci­ju ka­mat­nih sto­pa za ri­zič­ne pro­fi­le kli­je­na­ta ko­je oci­je­ni­mo kao bo­lje sa sta­no­vi­šta sta­bil­no­sti pri­mar­nih iz­vo­ra ot­pla­te. Even­tu­al­no sma­nje­nje ka­mat­nih sto­pa u na­red­nom pe­ri­o­du je uslo­vlje­no po­bolj­ša­njem roč­ne i cje­nov­ne struk­tu­re iz­vo­ra sred­sta­va kao i pro­cje­nom na­šeg port­fo­lio me­nadž­men­ta, ko­ji po­je­di­ne pro­iz­vo­de, uklju­ču­ju­ći i stam­be­ne kre­di­te, raz­ma­tra ne sa­mo po­je­di­nač­no ne­go i sa sta­no­vi­šta op­ti­mi­za­ci­je od­no­sa pri­no­sa i ri­zi­ka kre­dit­nog port­fo­li­ja kao cje­li­ne“, iz­ja­vio je glav­ni iz­vr­šni di­rek­tor Lov­ćen ban­ke Go­ran Kne­že­vić.

Iz So­si­je­te že­ne­ral ban­ke su ka­za­li da će pra­ti­ti za­htje­ve kli­je­na­ta i tren­do­ve na tr­ži­štu, pa će for­mi­ra­ti ade­kvat­nu po­nu­du, dok su iz Er­ste na­ve­li da su la­ni sni­zi­li ka­mat­ne sto­pe na stam­be­ne kre­di­te i da su za­do­volj­ni re­ak­ci­jom tr­ži­šta.

U re­gi­o­nu ka­ma­te če­ti­ri od­sto

U Sr­bi­ji i Bo­sni i Her­ce­go­vi­ni fik­sne ka­mat­ne sto­pe na stam­be­ne kre­di­te mo­gu se na­ći i za če­ti­ri od­sto. To­li­ko su iz­no­si­le i ka­mat­ne sto­pe na kre­di­te ko­ji su se uzi­ma­li pre­ko pro­jek­ta Hi­lja­du plus.
Sa ka­ma­tom od če­ti­ri od­sto, na kre­dit od 50 hi­lja­da i rok ot­pla­te od 20 go­di­na, mje­seč­na ra­ta iz­no­si 303 eura i na kra­ju se ban­ci vra­ti ukup­no 72,7 hi­lja­da eura.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *