EU sa 5,5 miliona eura finansira turizam u regionu

Dodajte komentar

Turizam može da poveže zemlje Zapadnog Balkana, rečeno je na poslovnoj konferenciji u Beogradu “Regija za turizam, turizam za regiju” uz zaključak da jedino u toj privrednoj grani postoji saglasnost država u regionu da sarađuju i da ga unaprjeđuju na bazi interesa. EU će sa 5,5 miliona eura finansirati unapređenje turizma u regionu.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u vladi Srbije Rasim Ljajić je istakao da turizam može da poveže zemlje u regionu.

Prošle godine je svijetom putovalo 1,25 milijardi ljudi, a od toga 620 miliona iz Evrope i zato treba tražiti šansu da se dio tih ljudi dovede i u naš region. Što je destinacija potencijalnih turista udaljenija, sve je veća potreba da se regionalno udružimo i pokušamo da ih dovedemo jer su šanse da to pojedinačno uradi svaka država nikakve”.

Zbog toga, kako je istakao, zemlje bivše Jugoslavije treba da “kreiraju zajedničku turističku ponudu “za najveća turistička tržišta kao što su Kina, Japan, SAD i Kanada”. “U 2015. godini putovalo je 128 miliona Kineza i potrošili su 250 milijardi dolara. Deo tog “kolača” treba da uzmemo i mi iz regiona. Srbija je stvorila dva preduslova: ukinula je vize, a otvoriće se i direktna avionska linija iz Beograda do jednog od njihovih najvećih gradova. Želimo da sa zemljama regiona pokrenemo konkretnu akciju za privlačenje tih turista”, rekao je Ljajić.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *