Trgovinski rat između Kine i SAD-a bio bi štetan za obje države

Dodajte komentar

Trgovinski rat između Kine i Sjedinjenih Američkih Država naštetio bi i jednoj i drugoj državi, navodi se u izvještaju lista People's Daily, a naglašena je i zabrinutost zbog protekcionizma i antikineskog stava novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, prenosi Reuters.

Ukoliko bude nastavljeno razvijanje trgovinskog rata između Kine i Sjedinjenih Država, to će se veoma negativno odraziti na obje zemlje“, navodi se u izvještaju tog lista.

U članku se ocjenjuje da na kraju niko neće pobijediti, nego će trgovinski rat naštetiti i drugim državama.

Poznato je da su i Kina i Sjedinjene Države glavni akteri u globalnom lancu snadbijevanja, ali i u lancu vrijednosti. Zbog toga bi veliki broj drugih zemalja osjetio negativne posljedice trgovinskog rata između te dvije zemlje.

Trenutno su Kina i Sjedinjene Države vezane trgovinom, investicijama, financijama, kao i drugim oblastima“, navodi se u članku Zhanga Jianpinga, šefa istraživačkog centra za regionalnu kooperaciju u okviru kineskog ministarstva trgovine.

Za dvije najveće ekonomske sile na svijetu, održavanje pozitivnih trgovinskih odnosa bilo bi veoma korisno za obje države, ali i za globalnu ekonomiju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *