Računi veći četiri do pet odsto zbog obnovljivih izvora

Dodajte komentar

Ministarstvo ekonomije juče je utvrdilo novu vrijednost naknade za podsticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora kojaje sa 0,129 povećana na 0,473 centa po kilovatsatu, što će račune domaćinstava povećati za četiri do pet odsto.

Nakon uračunavanja ove naknade računi za struju bi trebalo da budu na prošlogodišnjem nivou za struju domaćinstava u ovoj godini bi trebali da budu na prošlogodišnjem nivou, za istu količinu utrošenje energije. Računi malih i srednjih preduzeća trebali bi, međutim, biti manji, iako je fiksna naknada za
podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoefikasne kogeneracije značajno uvećana u odnosu na prošlogodišnju.

Računica

Cijena električne energije za domaćinstva od 1. januara iznosi 7,97 centi po kilovatsatu, što je 4,74 odsto manje u odnosu na cijenu koja je važila u prošloj godini.

Što se tiče uticaja na račun za utrošenu električnu energiju, Ministarstvo ekonomije je, radi objektivnijeg i transparentnijeg pristupa, odlučilo da se ove godine u projekcijama fokusira na potrošnju u smislu reprezentativne potrošnje domaćinstava od 500 kWh i utvrdilo da će iznos računa, koji će se obračunavati u ovoj godini, biti na istom nivou, za istu količinu utrošene energije, kao računi za 2016. pojasnili su iz Ministarstva.

Krnovo

Iz tog Vladinog resora naveli su da najveći uticaj na promjenu fiksne naknade ima vjetroelektrana Krnovo, čiji je ulazak u pogon, kao i u elektroenergetski sistem Crne Gore, planiran u toku ove godine.

Što se tiče uticaja na privredu, projekcije su pokazale da će, za mala i srednja preduzeća, konkretno pekare, račun za električnu energiju u ovoj godini, ukoliko je riječ o istoj potrošnji kao u novembru 2016. godine, biti čak i manji za jedan do četiri odsto saopšteno je iz Ministarstva. Projekcije su, dodali su, pokazale da će vodovodi, kada je riječ o istoj potrošnji na nivou novembra prošle godine, takođe imati umanjenje od jedan do devet odsto.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *