VW američkim trgovcima isplaćuje 1,2 milijardi dolara odštete

Dodajte komentar

Volkswagen (VW) će američkim trgovcima svojih vozila u prosjeku isplatiti 1,85 miliona dolara, u sklopu nagodbe ukupno vrijedne 1,2 milijarde dolara, koju je odobrio američki sudija vezano za skandal oko lažiranja testova emisije štetnih gasova na dizel vozilima.

Američki okružni sudija Charles Breyer odredio je da odšteta za 650 trgovaca mora biti isplaćena u sljedećih 18 mjeseci, u nagodbi koju je ocijenio “poštenom, razumnom i adekvatnom”.

VW je do sada pristao na ukupno 22 milijarde dolara naknade štete vlasnicima vozila, regulatorima za zaštitu životne sredine, američkoj državi i trgovcima zbog varanja na testovima izduvnih gasova.

Ta je njemačka kompanija u septembru 2015. godine priznala da je instalirala tajni softver u dizelskih automobilima kako bi lažirao vrijednosti pri ispitivanjima emisije izduvnih gasova i prikazao vozila više ekološkima nego što stvarno jesu.

U stvarnosti, vozila su emitovala 40 puta više štetnih gasova od zakonski dozvoljenih nivoa zagađenja a trgovci su tvrdili da im je nastali skandal okaljao brand i uništio prodaju.

Izvršni direktor VW-a za sjevernu Ameriku Hinrich Woebcken ranije je kazao da kompanija vjeruje da je nagodba s trgovcima vrlo važan korak „u predanosti VW-a da ispravi stvari za sve naše prodavce u SAD-u”.

HRportfolio

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *