Prihodi Alibabe skočili 54%

Dodajte komentar

Kineski internet trgovac Alibaba izvijestio je o snažnom skoku prihoda u posljednjem tromjesečju prošle godine, pri čemu je elektronska trgovina potvrdila ulogu ključnog oslonca grupe dok je najsnažniji rast zabilježen u segmentu digitalnih medija i zabave.

U tromjesečnom razdoblju zaključno s decembrom kvartalni prihodi kompanije, pokazatelj sve važnijeg potrošačkog sektora u Kini, uvećani su 54 posto i iznosili su 53,25 milijardi juana (7,7 milijardi dolara), izvijestili su u utorak iz Alibabe.

Neto dobit namijenjena redovnim dioničarima poskočila je 43 posto, na 17,9 milijardi juana (2,57 milijardi dolara).

Rezultati “pokazuju snagu kineskog potrošača i Alibabinu sposobnost stvaranja vrijednosti u ogromnoj grupi”, rekao je glavni izvršni direktor grupe Alibaba Daniel Zhang.

Alibaba je dominantni igrač u kineskoj internet trgovini. Procjenjuje se da njegova Taobao platforma drži više od 90 posto tržišta u kojem kupoprodaju obavljaju potrošači. Za Alibabinu platformu TMall vjeruje se da obrađuje više od polovine transakcija između kompanija i potrošača.

Među pojedinim su poslovnim segmentima najviše poskočili prihodi od digitalnih medija i zabave, koji su gotovo učetverostručeni, na 585 miliona dolara zahvaljujući većoj prodaji mobilnih usluga, uključujući objavu informativnih sadržaja i igrica. Značajnu ulogu odigrala je i konsolidacija uprave, stoji u saopštenju.

U ključnom dijelu trgovine prihodi su uvećani 45 posto, na 6,7 ​​milijardi dolara.

Ujedno je broj mobilnih korisnika Alibabinih usluga porastao za 25 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 493 miliona.

U segmentu informatičkih usluga ‘u oblaku’ prihodi kompanije više su nego udvostručeni a broj klijenata povećan je za 100 hiljad au odnosu na prethodno tromjesečje, navodi se u poslovnom izvještaju.

Kompanija je ujedno povisila procjenu rasta prihoda u fiskalnoj 2017. godini na 53 posto, u odnosu na dosada prognoziranih 48 posto, kazala je finansijska direktorica Maggie Wu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *