Intesa Sanpaolo potvrdila da želi Generali, pravi cilj mogla bi biti Mediobanca

Dodajte komentar

Intesa Sanpaolo potvrdila je da želi spajanje s domaćom osiguravajućom grupom Generali. Menadžment Intese je u utorak veče saopštio da postoje različiti načini za jačanje položaja “kod kuće”, a to uključuje “poslovne kombinacije” s Generalijem. 

Prema informacijama ljudi koji su upoznati sa prilikama, Intesa planira da preuzme većinski udio u osiguravaču. Intesina akcija je, kažu analitičari, pokušaj da se spriječi prodaja Generalija francuskom konkurentu Axa.

Prema izvještajima medija, Allianz bi mogao da zahtijeva dio osiguravača nakon Intesinog preuzimanja Generalija.

U međuvremenu, italijanski je regulator Consob pozvao čelne ljude Intese Sanpaolo, Generalija i UniCredita da objasne svoje polanove u vezi ovog posla. Consob je čelne ljude ovih triju divova pozvao na sastanak koji bi se, tvrde izvori Financial Timesa, trebao održati u srijedu ili četvrtak.

Tržište je reagovalo optimistično pa su dionice Generalija juče na Milanskoj berzi skočile na najviši nivo u sedam godina.

Brokeri pak špekulišu da je pravi cilj Intese Mediobanca koja drži 13 posto udjela u Generaliju. Prema tim spekulacijama, UniCreditov izvršni direktor Jean-Pierre Mustier koji je pod pritiskom dioničara, mogao bi prodati 8 posto udjela koliko UniCredit drži u Mediobanci.

Dionice Intese juče su oslabile 5 posto dok je Mediobanca uzletjela 9 posto.

Tržišna kapitalizacija Generalija iznosi 21 milijardu eura i upola je manja no što je bila na početku finansijske krize 2007. i 2008. godine. Kompanija je u više navrata bila u žarištu špekulacija o preuzimanju, pri čemu su mediji najčešće kao mogućeg kupca spominjali francusku AXA-u.

Autor, izvor: Siniša Malus, SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *