Ovo su dva najveća izazova za novu američku administraciju

Dodajte komentar

Nova administracija u Bijeloj kući, na čelu Donaldom Trampom, naslijedila je stabilnu ekonomiju, ali moraće da se suočava sa visokim deficitom i povećanjem duga u narednih deset godina, smatraju analitičari.

Rashodi u državnoj kasi SAD i dalje premašuju prihode, pa će u fiskalnoj 2017. godini, koja se završava 30. septembra, deficit iznositi 559 milijardi dolara što je neznatno smanjenje u odnosu na prethodnu godinu kad je iznosio 587 milijardi dolara. Očekuje se da će u fiskalnoj 2018. godini on biti smanjen na 487 milijardi dolara.

Međutim, prema procjenama Uprave za budžet američkog Kongresa (CBO), deficit će u narednih deset godina konstantno rasti da bi fiskalne 2027. godine dostigao nivo od 1,4 biliona dolara, djelimično i zbog troškova povezanih sa penzionisanjem “bejbi bum” generacije. To bi značilo povratak na nivo deficita iz fiskalne 2009. godine, kada je republikanski predsjednik George W. Bush okončao osam godina mandata u Bijeloj kući i kada je demokrata Barak Obama preuzeo vlast.

Rast deficita biće veliki izazov za Trampa i republikance u Kongresu, koji su se godinama zalagali za budžetska ograničenja. Tramp je obećao smanjenje poreza, velika ulaganja u nove infrastrukturne projekte i vojni sektor, za šta će biti potrebne stotine milijardi dolara.

Prema projekciji CBO, američki javni dug, koji trenutno iznosi oko 20 biliona dolara, u narednih deset godina će se povećati za 8,6 biliona dolara.

Kad je riječ o rastu bruto domaćeg proizvoda u fiskalnoj 2017. godini on će iznositi 2,3 odsto, ali će usporiti i u 2018. godini biće na nivou od 2 odsto.

Procjene su objavljene u trenutku kada republikanci u Kongresu i Tramp pokušavaju da zamrznu i ograniče zakon o zdravstvenom osiguranju, njegovog prethodnika Baraka Obame, kojim je omogućeno da 20 miliona, prethodno neosiguranih Amerikanaca dobije zdravstveno osiguranje.

Tramp, međutim, ne ukida jednostrano taj zakon, on je i dalje na snazi, ali je naloženo državnim službama da djeluju maksimalno da ga ograniče. Za promjenu zakona potrebna je odluka Kongresa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *