Dolar tone zbog Trumpovog protekcionizma

Dodajte komentar

Dolar se juče zadržao blizu najnižih nivoa u sedam sedmica prema korpi valuta na međunarodnim deviznim tržištima, jer su ulagači zabrinuti nakon što je u inauguracionom govoru američki predsjednik Donald Trump veći fokus stavio na protekcionizam nego na podsticajne ekonomske mjere.

Euro se u takvim okolnostima zadržao iznad 1,07 dolara, a u azijskom je trgovanju nakratko dostigao 1,0774 dolara, najvišeg nivoa u sedam sedmica. Potom se eurom trgovalo po 1,0745 dolara, što znači da je skliznuo 0,2 posto u poređenju se prethodnim zatvaranjem.

Dolar je prema jenu ojačao 0,5 posto, na 113,355 jena. U ranijem trgovanju jr nakratko skliznuo na 112,52 jena, najniži nivo od 30. novembra.

Dolar je prema korpi najznačajnijih svjetskih valuta u osam sedmica nakon izborne pobjede Trumpa poskočio više od šest posto, na najviše nivoe u 14 godina, na temelju obećanih većih izdvajanja za infrastrukturu i nižih poreza, čime bi se poduprli rast i inflacija, a što bi dovelo do bržeg rasta kamatnih stopa i jačeg dolara.

Ta očekivanja su potom splasnula, pa je u posljednje tri sedmice dolar prema šest najznačajnijih svjetskih valuta oslabio 3,5 posto.

Trumpova prva zvanična novinska konferencija nakon izborne pobjede i inauguracijski govor tržišnim učesnicima ponudio je malo pojedinosti vezanih za planirane fiskalne podsticaje, no podstakao je zabrinutosti da bi Trumpov protekcionizam mogao naštetiti američkoj ekonomiji. Trump je, među ostalim, odlučio o formalnom povlačenju Sjedinjenih Država iz Transpacifičkog partnerstva (TPP).

“Mnogo je negativnih vijesti i nema pravih, dobrih vijesti usmjerenih rastu. Stoga su tržišta samo malo korigovala ranije trgovanje rukovođeno Trumpovim najavama, a to pritiska dolar. Ako Trump nastavi retoriku od prošlih dana i sedmica, dolar bi lako mogao oslabiti daljnh nekoliko procenata”, kazao je direktor valutne analize u švajcarskom UBS-u, Constantin Bolz.

U fokusu je bila i britanska funta, koja je u jednom trenutku premašila 1,25 dolara, prvi put u pet sedmica, u očekivanju objave presude britanskog vrhovnog suda. Nakon što je sud presudio da vlada mora dobiti odobrenje parlamenta za formalni početak pregovora o razdruživanju Britanije od Evropske unije, funta se našla ponovno pod prodajnim pritiskom.

Prema dolaru je skliznula 0,6 posto, na 1,2458 dolara a prema euru za 0,3 posto, pa se jedinstvenom valutom trgovalo po 86,10 penija.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *