Na minimalcu 17.000 radnika

Dodajte komentar

Minimalnu zaradu od 193 eura prima 17.067 zaposlenih, saopšteno je Pobjedi iz Poreske uprave. Iz ove institucije su objasnili da se radi o podatku iz IOPPD prijava za za period od januara do decembra prošle godine. U Crnoj Gori ima 183.000 zaposlenih, što znači da je voše od devet odsto radnika osigurano na minimalac.

Sektori

Najviše obračunatih minimalnih bruto zarada bilo u pet djelatnosti – restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, trgovine na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, nespecijalizovanoj trgovini na veliko, izgradnji stambenih i nestambenih zgrada i privatnom obezbjeđenju”, saopšteno je  redakciji  Pobjede iz Poreske uprave.

Oni su pojasnili da najmanja bruto zarada, odnosno sa porezima i doprinosima, iznosi 288 eura. Na pitanje da li su tokom kontrole registrovani slučajevi da se zvanično isplaćuje minimalac da bi se izbjegle pune dažbine, a ostatak do pune plate daje zaposlenim na ruke, iz Poreske uprave su odgovorili da u slučaju utvrđivanja nepravilnosti preduzimaju mjere, odnosno sankcionišu neregularnosti. Objasnili su, međutim, da je inspekcija rada u tom dijelu ključna. – Inspekcija rada ima primarnu nadležnost nad praćenjem pitanja radnih odnosa i poštovanja ugovora o radu između poslodavaca i zaposlenih.

“U okviru saradnje koju Poreska i Uprava za inspekcijske poslove redovno ostvaruju, realizuju i zajedničke aktivnosti na suzbijanju nelegalnog poslovanja na tržištu rada”, objasnili su iz Poreske uprave. Osiguravanje zaposlenih na minimalac, a isplata ostatka plate na ruke, što je nezakonito, česta je tema.

Predsjednik Unije slobodnih sindikata Srđa Keković Pobjedi je prije desetak dana takođe kazao da poslodavci u velikom dijelu privatnog sektora isplaćuju zaradu u visini minimalne, što je najniži iznos koji po zakonu moraju da isplate.

(Opširnije u Pobjedi)

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *