Članice TPP-a če održati trgovinski sporazum i nakon odlaska SAD-a

Dodajte komentar

Azijsko-pacifičke zemlje, koje se nadaju da će stvoriti regionalnu trgovinsku zonu kao dio dosad najvećeg trgovinskog sporazuma, rekle su da će nastaviti napore na tome bez SAD-a, pošto je Donald Trump rekao da se SAD povlači iz Transpacifičkog partnerstva (TPP).

Japanski ministar finansija Taro Aso na konferenciji za novinare je rekao da će Japan nastaviti saradnju sa ostalim zemljama članicama TPP-a na promovisanju slobodne trgovine a ministar spoljnih poslova Fumio Kishida rekao je da će nastaviti razgovore sa SAD-om.

Australijski ministar trgovine Steve Ciobo rekao je da je američko povlačenje velika sramota , ali nije neočekivano te dodao da ga zanima može li TPP s 12 članica minus jedna funkcionisati.

Australija želi da održi u životu mogućnost ratifikovanja sporazuma i već je održala razgovore s Kanadom, Meksikom, Japanom, Novim Zelandom i Malezijom o radu na alternativnom rješenju, rekao je Ciobo.

Novozelandski ministar trgovine Todd McClay izrazio je isto mišljenje, te rekao da njegova zemlja želi da slijedi ostale članice.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *