15 Trampovih odluka koje će promijeniti Ameriku

Dodajte komentar

Uragan Tramp počeo je da tutnji Bijelom kućom. Novi predsjednik SAD svoje prve odluke posvetio je demontiranju nasljeđa Baraka Obame i Bila Klintona.

Donald Tramp za 48 sati okrenuo SAD naglavačke. Novi predsjednik SAD je za samo 48 sati donio čak 15 važnih odluka, počevši tako da ispunjava svoja predizborna obećanja. Nakon što je preuzela federalnu vladu, Trampova administracija predala je ukaz protiv Zakona o zdravstvenom osiguranju (čuveni „Obamaker“, na koji je Trampov prethodnik toliko ponosan).

Donald Tramp je stopirao uvođenje svih propisa koje je Obamina administracija pokrenula pred odlazak iz Bijele kuće.

Dok moj tim to detaljno ne pregleda, nema ništa od usvajanja – istakao je 45. predsjednik SAD.

Čak 80 ambasadora koje je Barak Obama postavio širom svijeta prije vremena vratiće se u SAD, a država će biti bez diplomatskih izaslanika sve dok Tramp ne odabere svoje kandidate za taj posao.

Nakon toga, Tramp se sastao sa šefovima CIA, sa kojima je na ratnoj nozi još od ljeta i izborne kampanje.

Vi ste dobri ljudi, činite dobro ovoj zemlji. Ipak, od danas ćete imati neke druge prioritete, a među prvima je uništenje terorizma – poručio je novi predsjednik u Lengliju nakon što je preuzeo tajne kodove za nuklearno naoružanje.

Razgovarao je sa premijerom Kanade Džastinom Trudoom o ekonomskim vezama dva najbliža saveznika, a zatim je pozvao i Enrikea Penju Nijeta, predsednika Meksika. Tramp ne odustaje od izgradnje zida na južnoj granici SAD, o čemu je, između ostalog, i razgovarao sa meksičkim kolegom.

Ipak, ključna tema razgovora sa Trudoom i Nijetom je ponovno pregovaranje o trgovinskom sporazumu NAFTA (Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini), ekonomskom čedu Bila Klintona.

Tramp je kamen temeljac Klintonove politike u nekoliko navrata nazvao „najgorim sporazumom u istoriji“. Tramp smatra da Kanada i Meksiko profitiraju previše, a da su SAD „najoštećenije“ u sporazumu koji je, ukoliko gledamo ukupan BDP tri zemlje – najveći na svijetu.

Pored toga, novi predsjednik SAD je poništio učešće svoje zemlje u pregovorima o Transpacifičkom partnerstvu (TPP).

Najavio je da će prvi zvanični susret imati sa britanskom premijerkom Terezom Mej, koji se očekuje u petak, a pokrenuo je inicijativu o premeštanju Ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim, uprkos velikim tenzijama koje je ta odluka podigla.

Tramp se susreo i sa direktorom FBI- Džejmsom Komijem, kojeg je od svih gostiju u Bijeloj kući najsrdačnije pozdravio.

Ti si slavniji od mene. Pomogao si zemlji da donese pravu odluku. Hvala ti! – rekao je Tramp šefu FBI, aludirajući na istragu koju je pokrenuo protiv njegove protivkandidatkinje Hilari Klinton svega nekoliko dana prije glasanja.

U prvih 48 sati Trampova administracija je uradila ovo:

– Preuzeli vođenje federalne Vlade

– Potpisan ukaz protiv zakona o zdravstvenom osiguranju, Obamaker, koji je i obećao da će ukinuti tokom kampanje

– Tramp naredio agencijama da zamrznu nove propise, kako bi ih njegova administracija pregledala

– Dobio zeleno svijetlo od Ministarstva pravde da njegov zet, Džared Kušner, preuzme ulogu specijalnog savjetnika u Beloj kući

– Tramp otpustio sve ambasadore koje je imenovala Obamina admnistracija, bez pripremljenih zamjena

– Sastao se sa ljudima iz CIA, obrativši se zaposlenima, kad je preuzeo i nuklearne kodove

– Novi predsjednik razgovarao sa meksičkim predsjednikom i najavio njihov susret krajem januara

– Tramp razgovarao sa kanadskim premijerom o ekonomskim vezama te dvije države

– Najavio sastanke sa liderima iz Meksika i Kanade kao početak novih pregovora o NAFTA (Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini)

– Najavio prvi susret sa stranim liderom, britanskom premijerkom Terezom Mej, koji će se desiti u petak

– Počeo sa razgovorima o premještanju američke ambasade u Izraelu, iz Tel Aviva u Jerusalim

– Suočio se sa prvom državnom katastrofom kao predsjednik države, smrtonosnim olujama i uraganima koji divljaju američkom državom Džordžijom

– Rekao Državnom park servisu da ne tvituje, nakon što su retvitovali fotku koja upoređuje inauguracije Obame i Trampa

– Podigao tenziju u Iraku, kad je izrazio žaljenje što nisu preuzeli naftu u toj državi, rekavši CIA: “Trebalo je da zadržimo naftu. Možda bismo imali drugu šansu”.

– Trampov kandidat za direktora CIA, Majk Pompeo, je rekao, što je poptuno suprotno od njegovih ranijih izjava, da je otvoren da ponovo preispita limite tehnika ispitivanja i povrati tzv. “waterboarding” ako je to potrebno i ako njegove kolege misle da treba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *