Pregled štampe za 23. januar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Grgurović je od danas direktor

Dosadašnji pomoćnik direktora Agencije za telekomunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) Darko Grgurović danas će formalno preuzeti dužnost novog izvršnog direktora te institucije.

Blagi pad likvidnosti kapitala

Prosječna likvidna sredstva banaka u oktobru prošle godine iznosila su 980,6 miliona eura, što je 2,2 odsto niže nego u septembru, pokazuju podaci Centralne banke koje prenosi agencija Mina.

Penzije veće jer je EU naredila

Vlada u junu nije zbog brige za penzionere povećala minimalnu penziju za 20 odsto, kako je tada saopšteno, već zbog toga što joj je to tražio Evropski komitet sa socijalna prava.

Dnevne novine

LOJPUR: TREBA SACUVATI MONTENEGRO ERLAJNS

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva još priprema izvještaj o poslovanju Montenegro erlajnsa (MA), koji je premijer Duško Marković zatražio prošle sedmice kako bi se došlo do rješenja problema u toj kompaniji.

Sezonalnost veliki problem

Jedan od problema sa kojim se susreće crnogorski turizam je prenaglašena sezonalnost, a čak 75 odsto ukupnog turističkog prihoda ostvaruje se tokom tri mjeseca ljetnje sezone, ocijenila je direktorka Nacionalne turističke organizacije (NTO) Željka Radak-Kukavičić.

Prezentacija Ipard like 2.2 danas u Podgorici

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja organizovaće danas u Podgorici prvu prezentaciju projekta Ipard like 2.2, na kojoj će proizvođačima pojasniti mogućnosti, uslove i kriterijume novog projekta bespovratne podrške investicijama u preradu.

Dan

Obavezna rezerva 265 miliona

Prema podacima Centralne banke, obavezna rezerva banaka na kraju decembra iznosila je 265,7 miliona eura. Od ukupnog iznosa izdvojene obavezne rezerve, na računima Centralne banke u inostranstvu izdvojeno je 49,9 odsto, u zemlji 35,1 odsto, a u obliku državnih zapisa 15 odsto.

Javni dug uvećan četiri puta

Visina javnog duga, koji je za narednu godinu projektovan na 74,75 odsto BDP-a je zabrinjavajuća. Javni dug ukazuje na krizu i loše stanje u kojem se nalaze finansije Crne Gore, pogotovu jer to zaduživanje nije dovelo do povećanja životnog standarda građana ili smanjenja nezaposlenosti, kazao je Miloš Konatar (URA) u razgovoru za “Dan”.

Likvidna sredstva 980 miliona eura

Prosječna likvidna sredstva banaka u oktobru prošle godine iznosila su 980,6 miliona eura, što je 2,2 odsto manje u odnosu na septembar, pokazuju podaci Centralne banke. Prosječna lividna sredstva su u odnosu na oktobar 2015. godine porasla 0,8 odsto.

Pobjeda

Četvrtina korisnika nije obučavana u struci

Predstavnici Demokratske Crna Gore saopštili su da imaju konkretne dokaze o zloupotrebama Zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem i praksi da gotovo četvrtina mladih ljudi tokom trajanja Programa osposobljavanja nijesu obavljali posao u struci.

Crnu Goru godišnje napusti oko 20 ljekara

Crnogorski zdravstveni sistem svake godine napusti oko 20 ljekara. Osim specijalista, koji nakon dugogodišnjeg rada odlaze u inostranstvo, Crnu Goru napuštaju i mladi ljekari, neposredno nakon završetka školovanja. Iz Sindikata doktora medicine upozoravaju da ukoliko se nastavi sadašnji trend, zdravlje će postati privilegija, navodi agencija Anadolija.

U Rudnike boksita uložili 13 miliona

Kompanija Uniprom metali je do sada u Rudnike boksita uložila 13 miliona eura na kopove, infrastrukturu objekata i opremu, kao i pripremu jamske eksploatacije, saopštio je vlasnik Uniproma Veselin Pejović

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *