Bank of China počela sa radom u Beogradu, pokrivaće cijeli region

Dodajte komentar

Kineska banka, koja će pružati usluge u zemljama regiona, otvorena je juče u Beogradu.

Predsjednik Srbije Tomilsav Nikolić kazao je da se od Kineske banke “očekuje realizacija finansiranja izgradnje proizvodnih pogona, što podrazumijeva veliki broj zapošljavanja građana Srbije”.

Roba proizvedena u njima biće plasirana na tržišta od većem od milijardu ljudi na osnovu jedinstvenih slobodno trgovinskih sporazuma koje Srbija ima sa Rusijom, EU i drugim državama po preferencijalnim uslovima i bez carine“, kazao je Nikolić.

Predsjednik Upravnog odbora Kineske banke Guoli Tijan rekao je da se nada da će otvaranjem banke biti produbljena saradnja između dvije zemlje, u korist privrede i stanovništva.

On je istakao da se posljednjih godina unapređivala ekonomska saradnja Srbije i Kine i da je Srbija postala prvi strateški partner Kine u regionu.

Ministar finansija Dušan Vujović ocijenio da će se otvaranjem Kineske banke produbiti kvalitet saradnje dvije zemlje i da se očekuje da Srbija preko te banke jeftinije finansira svoj dug.

Banka će doprinijeti i benefitima koji nisu usmjereni samo na kratkoročno finansiranje već i na dugoročno, kako zahtijevaju projekti u energetici”, rekao je Vujović.

Prema riječima ambasadora Kine u Srbiji Li Mančanga, Kineska banka u Srbiji neće iznevjeriti očekivanja već će produbiti stratešku saradnju.

Dolazak banke je posljedica dogovora o strateškom pratnerstvu predsjednika Srbije Tomislva Nikolića i predsjednika Kine Si Djinpinga“, podsjetio je Li Mančang.

Ta banka će, kako je istakao ambasador, pružati usluge zemljama iz regiona Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj i zemljama bivše Jugoslavije.

Kineska banka će u Srbiji poslovati pod imenom “Bank of China Srbije a.d. Beograd”.

Kineska banka osnovana je 1912. godine u Šangaju i danas posluje u 51 državi svijeta. Ta banka se bavi investicionim bankarstvom, osiguranjem, direktnim investicijama, upravljanjem fondovima i lizingom aviona.

Prema podacima časopisa “Banker” Kineska banka je četvrta po visini kapitala među 1.000 banaka u svijetu, a na isto mjesto je po tržišnoj vrijednosti svrstava i “Fords global 2000”.

Na kraju 2015. godine ukupna aktiva te banke je dostigla iznos od 2.590 milijardi dolara.
Kineska banka je 2013. godine počela da radi u Mađarskoj, 2015. je otvorila filijalu u Pragu, a 2016. u Beču.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *