Za 15 dana otkazano 140 vozova

Dodajte komentar

Putnici koji usluge Željezničkog prevoza Crne Gore koriste za dolazak na posao ili za druge potrebe, ovih dana su doživljavali neprijatnosti jer nijesu znali da li će vozovi uopšte saobraćati, koliko će kasniti i da li će stići do svojih odredišta, saopštio je predsjednik NVO Centar za željeznička istraživanja Milisav Dragojević.

Dragojević tvrdi da je samo bio redovan voz od Bara do Beograda.

U prvih 15 dana januara 2017. godine otkazano je preko 140 vozova. U ŽPCG takvu situaciju pripisuju vremenskim neprilikama što apsolutno nije tačno, nego je sve posledica nepropisnog održavanja i eksploatacije voznih sredstava već duži niz godina, za šta su odgovorni nestručan i neodgovoran menadžment na čijem čelu je skoro pet godina bio Milojica Zindović, koji je ostavio dug od oko šest miliona eura i vozna sredstva u lošem stanju. Odgovorno tvrdim da u bilo kojem periodu, prije dolaska Zindovića na čelu ŽPCG, nije otkazano ovoliko vozova koliko ih je otkazano za ovih 15 dana, saopštio je Dragojević.

On ističe da za sve što se dešava u ŽPCG niko nije odgovarao i da se ništa ne preduzima na poboljšanju situacije od onih koji su najodgovorniji.

Konkretno mislim na Odbor direktora i na resorno ministarstvo, zato što još nije raspisan konkurs za izvršnog direktora iako je prethodni otišao u penziju 1. novembra 2016. godine. Stanje se pokazalo neodrživo i sadašnjem vršiocu dužnosti izvršnog direktora ruke su vezane jer mu je ograničeno djelovanje, ističe Dragojević.

On kaže da stariji željezničari pamte da je ranije bilo velikih hladnoće i da je u tim uslovima bila problematična prohodnost pruge zbog sniježnih nanosa i lavina.

Međutim, i u ovom periodu željeznička infrastruktura je obezbijedila prohodnost pruge, ali su vozna sredstva zatajila, odnosno zatajili su odgovorni ljudi u ŽPCG jer nijesu na vrijeme propisno održavali vozna sredsva za čiju je nabavku i remontovanje utrošeno oko 20 miliona eura. CŽI sa sigurnošću tvrdi da na željeznici ima dovoljno kvalitetnih i stručnih kadrova koji bi bili sposobni da vrlo brzo poprave stanje i dovedu ga na željeni nivo, zaključuje Dragojević.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *