Svjetske berze u blagom padu, ECB oborio evropske akcije

Dodajte komentar

Američke berze okončale su jučerašnje trgovanje u blagom minusu, u iščekivanju inauguracije novoizabranog predsednika Trampa.

Dow Jones je oslabio 0,4% na 19.732 poena sa najvećim gubitnikom Exxon Mobil-om, dok je dobitnike predvodio UnitedHealth. Indeks S&P500 spustio se 0,4% na 2.263,7 poena, a rast su zabilježila samo dva sektora: telekomunikacije i industrijski sektor.

Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, je takođe zabilježio negativnu promjenu, oslabivši 0,3% na 5.540 poena. Na ekonomskom polju, broj zahtjeva za socijalnu pomoć pao je na nedjeljnom nivou na 234.000 što predstavlja najniži nivo u posljednjih 40 godina. Evropske akcije su takođe blago oslabile, nakon saopštenja ECB-a da će zadržati monetarnu politiku nepromijenjenu. Njemački DAX je neznatno oslabio na 11.596,9 poena, dok su britanski FTSE i francuski CAC pali 0,5% i 0,3%, respektivno. Akcije maloprodajnog lanca Ahold Delhaize skočile su skoro 6% nakon objave rasta prodaje od 54% u prethodnom kvartalu u odnosu na godinu dana ranije, dok je francuski Safran dogovorio ponudu vrijednu 9 milijardi USD sa proizvođačem avio sjedišta, Zodiac Aerospace, nakon čega su akcije Zodiaca porasle više od 22%.

Tržište nafte je zabilježilo oporavak – nafta WTI je porasla 0,6% na 51,4 USD po barelu, dok je Brent ojačao pola procenta na 54,2 USD po barelu.

Izvor: CNBC, Wisebroker

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *