Pregled štampe za 20. januar: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Ministri i direktori ne vole reviziju

Rukovodioci u javnom sektoru (ministri, predsjednici opština, direktori…) još u potrebnoj mjeri ne prepoznaju značaj unutrašnje revizije. Oni treba da, u skladu sa odgovornostima, preduzimaju aktivnosti na jačanju i razvoju unutrašnje revizije kako bi cjelokupan sistem funkcionisao na efikasniji način.

Januarski računi biće veći 15 odsto

Januarski računi za struju vjerovatno će biti veći nego decembarski, ali ne zbog vanrednog uvoza koji Elektroprivreda dodatno plaća po visokim cijenama nego, kako tvrde u kompaniji, zbog rasta potrošnje.

Kroz 33 kredita 120 miliona

Vlada je juče na sjednici dala saglasnost na Operativni plan Investicionorazvojnog fonda (IRF) za 2017. Planom je predviđeno plasiranje 120 miliona eura kroz 33 kreditne linije koje će, kako je saopšteno, biti usmjerene na povećanje broja zaposlenih i očuvanje postojećih radnih mjesta.

Dnevne novine

Štrajk upozorenja zbog odluka Odbora direktora

Zaposleni u Željezničkoj infrastrukturi (ŽICG), koji su članovi Novog sindikata tog preduzeća, organizovaće danas protest na platou ispred upravne zgrade kako bi izrazili neslaganje sa odlukama Odbora direktora.

Lazović mijenja Kovačevića na čelu EPCG

Doslanik Socijaldemokrata (SD) i predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Vujica Lazović najozbiljniji je kandidat za novog predsjednika Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), saznaju Dnevne novine.

Građevinske dozvole se izdaju u najkraćem roku

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković podnio je Vladi usmenu informaciju o dinamici radova na auto-putu Bar-Boljare. Ministar je, na jučerašnjoj sjednici Vlade istakao da je u razgovorima sa predstavnicima izvođača radova i nadležnih Vladinih tijela dogovorena dinamika koja će dati vidljive rezultate na terenu, kao i da se zahtjevi za izdavanje potrebnih dozvola rješavaju u najkraćem roku, čime se stvaraju uslovi za intenziviranje radova na čitavoj trasi.

Dan

Za dvije godine država podigla svega 27 tužbi

Parlament, Vlada i Ministarstvo finansija u ovoj godini treba da se posvete boljem zakonskom regulisanju pozicije Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa, institucije nadležne za zastupanje interesa državnih organa, saopšteno je iz Instituta Alternativa.

Za 15 dana otkazano 140 vozova

Putnici koji usluge Željezničkog prevoza Crne Gore koriste za dolazak na posao ili za druge potrebe, ovih dana su doživljavali neprijatnosti jer nijesu znali da li će vozovi uopšte saobraćati, koliko će kasniti i da li će stići do svojih odredišta, saopštio je predsjednik NVO Centar za željeznička istraživanja Milisav Dragojević.

Milione troše bez kontrole

Postojeći sistem unutrašnje revizije u dovoljnoj mjeri nije efikasan i u narednom periodu bi trebalo preduzeti dodatne aktivnosti kako bi se otklonili evidentirani nedostaci koje otežavaju ostvarivanje funkcije unutrašnje revizije, a u cilju unapređenja ukupnog procesa poslovanja, piše u izvještaju Državne revizorske institucije (DRI) koja je radila reviziju uspjeha “Efikasnosti unutrašnje revizije u javnom sektoru. Oni su utvrdili da rukovodioci subjekata u javnom sektoru i dalje ne prepoznaju značaj unutrašnje revizije, te da pravni okvir, koji omogućava funkcionisanje i razvoj unutrašnje revizije, treba da bude dodatno nadograđen.

Razmatraju odlazak iz EPCG

Italijanska kompanija A2A možda će morati da razmotri napuštanje Elektroprivrede (EPCG), ukoliko nova vlada ne riješi probleme u vezi sa investicijama, isplatom dividende i menadžmentom, kazao je glavni izvršni direktor te kompanije Valerio Kamerano.

Pobjeda

Traže dozvolu za vile

Kompanija Katari Diar Montenegro podnijela je Ministarstvu za održivi razvoj i turizam zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju rezidencijalnih vila u uvali Pržna.

Najveća januarska plata 32.272 eura

U januaru ove godine najveća bruto isplaćena plata iznosilaje 32.272 a neto 18.223 eura. Primio je neko u trgovini na veliko mašinama i opremom – saopšteno je Pobjedi iz Poreske uprave.Ta je zarada 42 i po puta veća od bruto prosječne plate, koja je prema posljednjim podacima iznosi 756 eura.

Zainteresovani za kupovinu Rudnika uglja

Dnevni red vanredne sjednice skupštine akcionara Elektroprivrede, koja je zakazana za 31. januar, proširena je tačkom izražavanje zainteresovanosti za ulazak u vlasničku strukturu Rudnika uglja ,,Pljevlja. Akcionarima će, naime, biti ponuđena informacija o zainteresovanosti EPCG da postane akcionar Rudnika uglja.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *