Minimalna plata u Sloveniji biće 630 eura

Dodajte komentar

Predlog slovenačke Vlade sindikatima da se iznos minimalne plate u 2017. poveća na 630 eura s dosadašnjih 604,35 eura, što ga je vlada u petak ponudila na sastanku socijalno-ekonomskog vijeća izazvao je protivljenje poslodavaca, ali i nekih ministara.

Prema usklađivanju minimalnih plata s porastom životnih troškova u prošloj godini, one bi mogle porasti za samo 0,5 posto, ali ministarka za rad i socijalnu politiku Anja Kopač Mrak spremna je da odobri veće povećanje jer su minimalne plate razlog velikog nezadovoljstva među sindikatima i radnicima koji ih primaju, a njih je skoro 50.000, ne samo u ekonomiji nego i na niže plaćenim poslovima u javnom sektoru.

Protiv tolikog povećanja minimalne plate izjasnio se u petak ministar ekonomije, prema čijoj će ocjeni tako dodatno opasti konkurentnost slovenačke ekonomije, a još oštrije reagivali su poslodavci preko svojih komorskih udruženja.

Prema njihovoj ocjeni, Slovenija je zbog stalnih pritisaka na rast minimalne plate od izbijanja ekonomske krize izgubila 7 hiljada već postojećih radnih mjesta, a izgubljeno je i dodatnih desetak hiljada mjesta koliko su poslodavci mogli otvoriti da nije dolazilo do povećanja minimalne plate, te ionako velikih davanja za poslodavce.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *