Mađarski MOL će tražiti vraćanje ulaganja u hrvatsku INA-u

Dodajte komentar

Hrvatska vlada će morati da vrati novac koji je mađarska energetska kompanija MOL uložila u hrvatsku INA-u ako bude otkupljivala MOL-ov udio u INA-i, izjavio je mađarski ministar spolnih poslova Peter Szijjarto. On je istakao da razumije promjenu hrvatske strategije privatizacije, ali bi mađarska strana u pregovorima o dionicama INA-e insistirala na povratu ulaganja.

Hrvatska Vlada donijela je odluku o osnivanju Vijeća za pregovore s MOL-om u vezi sa mogućim otkupom dionica u INA-i, a predsjednik tog vijeća biće premijer Andrej Plenković.

Vijeće će davati smjernice, preduzimati mjere i aktivnosti te predlagati Vladi donošenje odluke u vezi sa pripremom, sprovođenjem i finansiranjem postupka mogućeg otkupa dionica INA-e koje drži MOL.

Pred kraj prošle godine Plenković je kazao da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo da vrati INA-u otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL, nakon što je Hrvatska izgubila spor koji je pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi.

Mađarska kompanija poručila je, pak, da je otvorena za razgovor o budućnosti INA i da čeka službeno obavještenje o namjeri Hrvatske.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *