Lazović najozbiljniji kandidat za novog predsjednika Odbora EPCG

Dodajte komentar

Poslanik Socijaldemokrata (SD) i predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Vujica Lazović najozbiljniji je kandidat za novog predsjednika Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), saznaju Dnevne novine.

Prema nezvaničnim informacijama našeg lista, Lazović bi za prvog čovjeka energetske kompanije trebalo da bude imenovan 31. januara, za kada je zakazana vanredna sjednica Skupštine akcionara EPCG na kojoj će se birati novi Odbor direktora.

Glavni pregovarač sa A2A

Doskorašnji potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije posljednjih godina vodio je pregovore sa predstavnicima italijanske kompanije A2A o nastavku saradnje u EPCG. Isticao se kao jedan od glavnih zagovornika gradnje drugog bloka T ermoelektrane u Pljevljima, koja je bila kamen spoticanja u pregovorima o nastavku saradnje sa A2A. Lazović je bio i na čelu Tenderske komisije kada su Italijani 2009. kupili 43,7 odsto akcija državnog
energetskog preduzeća.

On bi na čelu Odbora direktora EPCG zamijenio Srđana Kovačevića, koji predsjedava Bordom još od 2008. godine.

Smjenjuju Hrapovića i Fatića

Vanredna sjednica Skupštine akcionara EPCG zakazana je krajem prošle godine, a razlog za njeno sazivanje bilo je razrješenje Kenana Hrapovića i Bogdana Fatića sa mjesta članova Odbora direktora. Oni, shodno zakonu, više ne mogu obavljati ovu funkciju, budući da je Hrapović izabran za ministra zdravlja u novoj Vladi, a Fatić za poslanika Demokratske partije socijalista. Očekuje se da Vlada na sljedećoj sjednici odluči ko će umjesto njih zastupati interese države u EPCG.

Smjena makar jednog člana Odbora direktora EPCG povlači sa sobom izbor svih sedam članova, što je prilika i za Lazovićevo imenovanje.

Hrapović i Fatić su u Bord izabrani krajem oktobra prošle godine, a tada su u organ upravljanja ušli i Ranko Milović, te Oreste Bramanti, Masimo Tiberga i Frančesko Bečeli koji predstavljaju kapital italijanske A2A, dok je Kovačević reizabran za predsjednika.

Država Crna Gora ima 57,02 odsto akcija u EPCG, a A2A 41,75 odsto. Akcionarski ugovor države i A2A istekao je 31. decembra, a pregovori o saradnji su u toku. Bo.D.

Akcionari EPCG na vanrednoj sjednici Skupštine akcionara razmatraće i ulazak energetske kompanije u vlasničku strukturu Rudnika uglja Pljevlja. Ova tačka uvrštena je u dnevni red juče. Nije poznato na koji način je EPCG planirala da uđe u vlasničku strukturu pljevaljske kompanije.

Italijanska A2A najveći je pojedinačni vlasnik Rudnika uglja sa 39,49 odsto akcija. Oni su većinsko vlasništvo u pljevaljskom rudniku stekli 2009. godine, kada su za 19 miliona eura kupili dva miliona akcija kompanije. Država Crna Gora drugi je po veličini akcionar sa 31,11 odsto akcija. Fizička lica imaju 16,23 odsto udjela u vlasničkoj strukturi Rudnika uglja, Aco Đukanović 11,15, a druga pravna lica 2,02 odsto.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *