Koliko je značaj oglašavanja u generisanju ekonomskog rasta?

Dodajte komentar

Studija „The Economic Contribution of Advertising in Europe“ koju je naručilo Svjetsko udruženje oglašivača i partneri iz drugih industrija pokazala je da je doprinos advertisinga skoro 6 miliona radnih mjesta širom Evrope i 4,6% od ukupnog BDP-a.

Ova studija urađena je sa ciljem da se koristeći ekonometrijske modele identifikuje ekonomski i socijalni doprinos oglašavanja, ističe se značaj oglašavanja u generisanju ekonomskog rasta u Evropi.

Izvještaj ukazuje da svaki euro potrošen na oglašavanje značajno podstiče BDP sa dodatnih 7 eura, pospješuje inovacije, podržava zapošljavanje i pomaže finansiranje važnih usluga.

U izvještaju se navodi i da bez oglašavanja, finansiranje svih vrsta medija bi bilo smanjeno, što bi moglo dovesti do toga da se televizija sve više bazira na pretplati, pluralizam i nezavisnost novina i magazina smanji, a da radio stanice ne mogu da obezbijede vijesti i zabavne sadržaje koji ispunjavaju cijeli dan.

Oglašavanje predstavlja vitalni ekonomski motor koji podstiče konkurenciju, uvodi inovacije u poslovanje i obezbjeđuje značajne koristi društvu kroz finansiranje ili djelimično finansiranje medijskih usluga, od vijesti do zabavnih sadržaja. Pri kreiranju oglašivačke politike bi trebalo imati na umu činjenicu da restrikcije oglašavanja imaju važne socijalne, kulturne i ekonomske reperkusije”, rekao je Stefan Loerke, direktor Svetskog udruženja oglašivača.

Evropska reklamna industrija poziva na obustavljanje daljih ograničavanja oglašavanja, kako bi se detaljno procijenili sveukupni uticaji bilo koje nove mjere, kao i njihove neželjene posljedice. U ovom trenutku, industrija je zabrinuta da će revizija audio, vizuelnih i medijskih servisa kao i direktive koje se odnose na e-privatnost stvoriti dodatna ograničenja, koja negativno utiču na evropsku digitalnu ekonomiju i smanjuju njen potencijal u kreiranju napretka i više radnih mjesta.

Kompletna studija je finansirana od strane članova evropske oglašivačke industrije, a može se preuzeti ovdje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *