A2A razmatra odlazak iz Elektroprivrede

Dodajte komentar

Italijanska kompanija A2A možda će morati da razmotri napuštanje Elektroprivrede (EPCG), ukoliko nova vlada ne riješi probleme u vezi sa investicijama, isplatom dividende i menadžmentom, kazao je glavni izvršni direktor te kompanije Valerio Kamerano.

Ako sve stavke o kojima smo razgovarali sa novom vladom ne budu u potpunosti riješene, moraćemo da preispitamo naše prisustvo na tom tržištu, rekao je Kamerano Rojtersu.

A2A je u EPCG došla 2009. godine, kada su kupili paket akcija za 430 miliona eura. Iako nijesu imali većinski paket akcija upravljali su Elektroprivredom, shodno ugovoru sa Vladom, koji je istekao početkom 2015. godine i produžavan je sve do kraja te godine. Polovinom 2016, nakon iscrpnih pregovora, usvojen je ugovor prema kome A2A može da izađe iz EPCG aktiviranjem put opciJe. Prema put opciji, vlada ima pravo prvenstva ili preče kupovine da otkupi akcije Italijana za 250 miliona eura, koje bi isplatila u sedam godišnjih rata.

Vlada i A2A su početkom godine imali radni sastanak na kojem su razgovarali o aktuelnim pitanjima i modelima saradnje i stav Vlade je da žele da nastave partnerstvo pod uslovom da se nađe zajednički jezik.

Glavni problem tokom dvogodišnjih pregovora između A2A i Vlade je bio projekat drugog bloka Termoelektrane Pljevlja. Vlada je insistirala da se drugi blok mora graditi, te da će ga finansirati EPCG, dok su Italijani gledali da izvuku dio novca koju su dali za kupovinu akcija. Oni su platili 430 miliona za oko 45 odsto akcija, a još im nije isplaćena dividenda.

Naime, odluku skupštine akcionara da se isplati 35 miliona eura dividende dioničarima stopirala je Komisija za hartije od vrijednosti. Italijani bi prema toj odluci trebalo da dobiju 14,6 miliona eura.
Akcionarskom ugovoru, usvojenom polovinom prošle godine u Skupštini, protivila se opozicija navodeći da njime nijesu zaštićeni državni interesi, te da je prethodni ugovor bio bolji i omogućavao je da država povrati vlasništvo nad akcijama za mnogo nižu cijenu, shodno kol opciji. Opozicija je tada isticala da A2A do 2014. godine nije ispunila ugovorne obaveze i nije bila zainteresovana za ulganja u nove izvore. Za pet godina upravljanja je trebalo da ispune 20 parametara i sakupe 80 bodova, što im nije uspjelo. Za pet godina trebalo je da imaju 300 miliona profita i da gubitke na mreži smanje na 11 odsto. Profit nije bio ni primaći toj sumi, dok su gubici 2014. godine bili skoro 18 odsto.

Iz Vlade su naveli da bi kol opcija podrazumijevala arbitražu i da bi akcije morala da plati za 350 miliona odjednom.

Zainteresovani za ulazak u Rudnik uglja

Dnevni red vanredne sjednice skupštine akcionara EPCG, koja je zakazana za 31. januar, proširen je tačkom “izražavanje zainteresovanosti za ulazak u vlasničku strukturu Rudnika uglja Pljevlja“. U Rudniku je najveći akcionar A2A sa 39,5 odsto akcija, država ima 31,1 procenat, fizička lica oko 16 odsto, a Aco Đukanović 11,1 odsto.

Osim tačke u vezi sa Rudnikom, akcionari EPCG razmatraće i odluke o razrješenju i izboru članova odbora direktora EPCG. Država ima 57,02 odsto akcija u EPCG, a A2A 41,75 odsto.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *