Pet znakova da kandidat za posao ima veliki potencijal

Dodajte komentar

Na svom blogu u tekstu “5 znakova da kandidat ima veliki potencijal” Vivian Giang navodi pet osobina koje, kao poslodavac, treba da tražite, prilikom proučavanja biografija kandidata.

Zna kakvog radnika tražite i to jasno ističe u CV-u

Ako kandidat želi posao koji ste ponudili i to misli ozbiljno, utrošiće vrijeme i trud da sazna što više o vašoj firmi, poslovanju i poziciji za koju konkuriše. Rezultati tog truda biće vidljivi, ako ne odmah u prijavi, onda već prilikom prvog razgovora za posao.

Ističe se drugačijom prijavom

Kandidati s ozbiljnim potencijalom znaju kako da se istaknu u odnosu na konkurenciju. Oni su spremni da ‘zaobiđu’ ili prekrše neka pravila i na jedinstven način se prikažu prilikom apliciranja za posao. To može podrazumijevati detaljnije opise poslova koje su prethodno radili ili neke detalje u opisu ličnosti, koje niste tražili.

Jasno daje do znanja ko je i kakav je

Kada su ljudi iskreni o tome ko su, a njihove vještine se podudaraju se s vašim očekivanjima, riječ je o vrlo ozbiljnom kandidatu. Odgovarajući kandidat od početka jasno daje do znanja kakav je, kako biste odmah znali s kim imate posla i, kao rezultat toga, ne gubite vrijeme na one koji nisu zainteresovani.

Autentičnost

Neke prijave vas mogu oduševiti na prvi pogled, ali nakon podrobnijeg razmišljanja, možete doći do zaključka da taj kandidat nije pravi izbor za vas. Kako biste transparentno pristupili kandidatu, morate biti jasni po pitanju vlastitih očekivanja i vlastite definicije ‘autentičnosti’.

Dobar kandidat priznaje slabosti, ali ih predstavlja kao mogućnosti

Jedan od najsnažnijih pokazatelja uspjeha je volja da priznate svoje potencijalne slabosti i objasnite kako ih možete pretvoriti u mogućnosti. Kandidat s velikim potencijalom trebao bi dati do znanja koje kvalifikacije ne posjeduje, ali istovremeno objasniti kako je, uprkos tome, u stanju da kvalitetno obavlja posao.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *